Csaknem 10 évnyi fogság után kerülhetett vissza a tengerbe a két fehér delfin (beluga), Little Grey és Little White, a Sea Life Trust, bálnák és delfinek vadonba való visszatelepítésével foglalkozó alapítvány közreműködésével.

Szőllőssy Anita cikke

A két beluga, Little Grey és Little White egy távol-keleti bálnakutató központban éltek 2011-ig, amikor egy kínai akvárium megvásárolta őket, és Sanghajba kerültek. Az akváriumot azonban 2012-ben a Merlin Entertainment szabadidőpark-lánchoz csatolták, ami elutasítja az állatok fogságban tartását az emberek szórakoztatására. A bálnák és delfinek vadonba való visszatelepítésével foglalkozó alapítvány, a Sea Life Trust közreműködésével végre visszanyerhették szabadságukat.

A két delfint tavaly júniusban, hosszas légi utazással költöztették át Sanghajból az izlandi szárazföldi kutatóállomásra, ahol meg is kezdődött visszaszoktatásuk a természetes életkörülményekhez. Most pedig elfoglalhatták kinti, nyíltvízi gondozómedencéjüket a Klettsvik öbölben, ahol egyelőre akklimatizálódnak, de hamarosan megnyitják előttük az egész öblöt, amely a világ első belugák számára kialakított menedékhelye.

Az alapítvány adatai szerint világszerte több mint 3000 bálna és delfin él fogságban.

A Sea Life Trust a világszerte élményparkokat működtető Sea Life Aquariums partnere, célja pedig minél több bálna és delfin kiszabadítása az ember fogságából, a tengeri emlősök szórakoztatási célú tartásának megszüntetése.

Forrás: origo.hu