A Magyar Hang értesülése alapján egy friss kutatás szerint a koronavírussal kapcsolatos félinfomációk, álhírek, kulturális stigmák és pletykák miatt mintegy 5800-an kerültek kórházba az első három hónapjában, és közülük mintegy 800 emberen már nem lehetett segíteni.

Az American Journal of Tropical Medicine and Hygiene folyóiratban megjelent kutatás a 2019. december 31. és 2020. április 5. közötti időszakban vizsgálta a szociális médiában és az online térben fellelhető álhíreket és pletykákat, amik leginkább a Facebookon és Twitteren terjednek.  

Az időszak alatt 87 ország 25 nyelvén 2311 jelentés készült a legkülönbözőbb összeesküvés-elméletekről és téves információkról. Köztük olyan szélsőséges esetek is voltak, miszerint tehén és teve vizeletet vagy éppen fertőtlenítőszert kell inni a gyógyulás érdekében. Sajnos sokan megfogadták ezeket a tanácsokat, és többen belehaltak az alkalmazásukba.

A vírus kialakulásának okáról is számos teória született, mint például, hogy a COVID-19 nemzetközi ügynökségek által tervezett biofegyver, amit Kína ellen vetettek be. Mások pont az ellenkezőjét állítják, kínai laboratóriumban állították elő háborús célból. Vannak olyanok, akik szerint Bill Gates finanszírozta a Covid-19 létrehozását, megint mások szerint az 5G-s telefontornyok a felelősek a vírus terjedéséért.

A tanulmányból az is kiderül, hogy azokban az országokban – Egyesült Államok, Brazília és India – kiemelkedően magas a fertőzöttek száma, ahol a leginkább adtak hitelt az álinformációknak az emberek.