Magyarország legrégebbi nemzeti ünnepnapja augusztus 20. Államalapító Szent István király emléknapja. László király a Nagyboldogasszony ünnepe utáni első vasárnapon emeltette oltárra I. István maradványait, ez a vasárnap 1083. augusztus 20. Első szent királyunk székesfehérvári bazilikában való nyughelyén történt mindez, ahol Imre herceg és Gellért püspök mellett aludta örök álmát. A korabeli szokásoknak megfelelően ez a ceremónia jelentette a szentté avatást.

XI. Ince pápa 1683-ban az egész katolikus egyházra kiterjesztette a magyar Szent István király tiszteletét. Az 1686-os nevezetes alkalom után, mikor is megtörtént a töröktől Buda visszafoglalása, elrendelte a szent királyról való évenkénti megemlékezést.

XIV. Benedek pápa 1771-es rendelete nyomán viszont Szent István ünnepe kikerült a kalendáriumból. Ezt a fricskát igyekezett Mária Terézia jóvátenni, és a magyar arisztokrácia felé nyújtott gesztusaként a magyarok nemzeti ünnepévé minősítette augusztus 20-át. A Szent Jobb Raguzából Győrön és Pannonhalmán keresztül Budára érkezett, ahol közszemlére került.

Az első Szent Jobb ünnepi körmenetet 1818-1819-es évekre datálják. A természetes úton mumifikálódott jobb kéz a magyar nemzet mellett egyben katolikus ereklye is. Hitelességét István király gyűrűje bizonyította, ami a kezet díszítette. A szent ereklyét a budapesti Szent István bazilika Szent Jobb kápolnájában őrzik és innen indul minden évben körsétájára. 1945-ig erre az eseményre a budai várban került sor.

1850-1860 között nem tarthattak Magyarországon  Szent István emléknapot, mert ez a független magyar államot jelképezte volna. Aztán az 1867-es kiegyezést követően az ünnep visszakapta régi dicsőségét. Olyannyira, hogy Ferenc József 1891-ben az ipari munkások számára munkaszüneti nappá nyilvánította augusztus 20-át.

Egyházi ünnepként 1947-ig lehetett ünnepelni augusztus 20-át. Elmaradt a körmenet, a szentmise. A munkaszüneti nap megmaradt, de a szent nap az új kenyér ünnepévé vált. 1951-től pedig már a Magyar Népköztársaság ünnepe lett. Ezt követően az alkotmányt törvényerejű rendelettel ünnepelték.

A rendszerváltozással újjáéledtek a régi hagyományok. Szent Jobb körmenet, szentmise, Szent István emlékezet. Többek közt ezen a napon adják át a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet. A 2011-ben alapított rangos elismerés napjaink modern fejhajtása államalapító szent királyunk emléke előtt.

2020-ban csendesen, visszafogottan készülődünk államalapításunk és Szent István király ünnepére. A pandémia okozta vészhelyzet miatt elmarad a budapesti tűzijáték és sok hagyományos, nagy tömegeket vonzó rendezvény. Országszerte visszafogottá váltak a megemlékezések. Lássuk mit rejtenek számunkra a kozármislenyi programok.

Augusztus 19-én, 18 órakor a Városháza előtti téren a Józsa Gergely Néptánccsoport közreműködésével kezdődnek meg a városi ünnepi megemlékezések. A talpalávalót a Hanga Banda népi zenekar fogja szolgáltatni. A helyi néptáncosok műsorában ezúttal felcsíki és szilágysági táncok szerepelnek.

Augusztus 20-án, 17 órakor a Kozármislenyi Művelődési Központ előtti téren, zenés, családi délután keretében az új kenyér ünnepének örülhetünk. Az egy órás zenés műsorban fellép a 2014-ben alakult pécsi megafonikusokból álló zenekar, a Brass and Roll. A fúvósok műsorukon főként bigbandes hangzású, fúvósokra épülő, populáris swing zenét játszanak. Természetesen saját arculatukra áthangszerelt jive és rock&roll műfajú, népszerű slágereket is előadnak. A zenekar tagjai nem csak hangszereik kiváló művelői, hanem valamennyien remekül énekelnek is!

Augusztus 22-én, 17 órakor szintén a Kozármislenyi Művelődési Központ előtti téren hozhatjuk magunkat ünnepi hangulatba a VoiSingers együttessel. Remélhetően élményszerű énekórában lesz része a nagyérdemű közönségnek. A repertoárjuk széles körű, egészen a popslágerek kórusátdolgozásain át a versek zenés átiratáig.

Augusztus 23-án, 10 órakor a Kozármislenyi Református Templomban hálaadó zenés istentiszteleten vehetnek részt az érdeklődők. A délelőtti istentiszteleten kóruszenét szolgáltat a pécsi Wing Singers Gospel Kórus.