Mai vendégünk Cseh Katalin, a Momentum Európa Parlamenti képviselője volt. Szerinte az ellenzék képes lehet legyőzni a Fideszt, az egy körzet – egy jelölt elvvel, de ahhoz a lehető legjobb jelölteket kell megtalálni. Ellenzi Paks II-őt, elszámoltatná a Fideszhez közeli oligarchákat, és mivel a járvány alatt orvosként a frontvonalban harcolt, első kézből tud tapasztalatokat mondani a magyar egészségügy helyzetéről is.

– Első és legaktuálisabb, mit szól az ellenzéki összefogásról szóló megállapodáshoz? Az egy körzet – egy jelölt elv működőképes lehet? Tovább gondolva mindezt, elképzelhető egy közös lista és közös miniszterelnök jelölt is?

– Az egy körzet – egy jelölt elvvel az ellenzék képes megverni a Fideszt 2022-ben, de ehhez a lehető legjobb jelölteket kell megtalálnunk. A lista és a miniszterelnök-jelölt kérdéséről azonban még korai beszélni. Az egyetlen, amit a szemünk előtt tartunk, hogy milyen felállásban verhető meg legkönnyebben a Fidesz a 2022-es választásokon. Mi amellett a konstrukció mellett fogjuk letenni a voksunkat, ami a legjobban segíti a kormányváltást.

– Amennyiben lehetősége lenne, visszatérne Brüsszelből egy magyarországi parlamenti helyért cserébe?

– Engem azért választottak EP-képviselővé 2019-ben, hogy Brüsszelben legyen képviselete és hangja a Momentumnak és a változást akaró magyar embereknek. Mi ott azért dolgozunk, hogy a lehető legtöbb ember figyelmét felhívjuk arra, ami itthon folyik, miközben megpróbálunk változást elérni.

– Mennyire látja nehéznek, hogy az ellenzéki pártok képesek legyenek megegyezni egymás között a helyekről? A Momentum például hány egyéni hellyel lenne elégedett, a jelen körülmények között?

– Ez számomra nem is kérdés, biztos vagyok benne, hogy az ország sorsáért felelősséget érző ellenzéki pártok képesek lesznek megegyezni, ahogy az önkormányzati választás előtt is képesek voltak. Arról pedig még korai beszélni, hogy milyen konstrukcióban indul az ellenzék, és hogyan oszlanak meg az egyéni választókerületek. De most reális esély van a kormányváltásra, ennek a felelősségét pedig minden változást akaró ellenzéki párt érzi.

– Járvány alatt – ha jól tudom – ismét orvosként segített. Hogy látja jelenleg a magyar egészségügy helyzetét? Ha győzni tudna az ellenzék, milyen lépéseket szeretnének eszközölni az egészségügyben?

Nagyon felemelő volt a frontvonalban részt venni a járvány elleni küzdelemben, innen is szeretném megköszönni az erőn felül teljesítő orvosok, ápolók és egészségügyi dolgozók munkáját, a koronavírus-járvány első hullámakor is megmutatták, hogy magasan képzett, elhivatott szakemberekről van szó – akiket ez a kormány nem becsül meg.

Nekünk a Momentumban világos elképzelésünk van arról, hogyan lehetne látványos eredményeket elérni az egészségügyben. Az első és legfontosabb, hogy a hálapénz romboló rendszerét meg kell szüntetni, helyette olyan fizetést kell biztosítani, amivel kifejezzük a megbecsülésünket.

Az orvosok adminisztratív terheit csökkentenünk kell, hogy több idejük jusson a gyógyításra. Emelnénk az egynapos sebészeti beavatkozás arányát, valódi orvosi életpályamodellt kínálnánk és lehetővé tennénk a csoportpraxisok létrehozását.

– Játszunk el egy kicsit a gondolattal, hogy 2022-ben az ellenzéki összefogás kormányra kerül. Mi lesz az olyan projektekkel, mint amilyen például Paks II? Mindez még leállítható, megmenthető az ország tőle?

– Mi a Momentumnál ellenezzük a paksi bővítést, ugyanis ez a beruházás energetikai szempontból legfeljebb középtávú megoldás lehet. A változást akaró ellenzéki pártok közös programot fognak alkotni a 2022-es választásra, ebből minden ilyen kérdés kiderül majd.

– Egy esetleges győzelem esetén el kell számoltatni a Fidesz-KDNP politikusait, a hozzájuk közel álló vállalkozókat, strómanokat? Börtönbe zárható Orbán, Mészáros, vagy Tiborcz?

– Kell,hogy legyen következménye az elmúlt évtizedek bűneinek, méghozzá pártállástól függetlenül. Május végén az Európai Parlament nagy többséggel szavazta meg a Lex Mészáros nevű javaslatomat, aminek a célja, hogy azok, akik korábban visszaéltek az uniós pénzekkel,ne kaphassanak további támogatásokat. A Momentum EP-képviselőjeként az egyik legfőbb célom annakbiztosítása, hogy az EurópaiUnió támogatásait ne használhassák olyanok, akik amúgy lábbal tiporják a közösség értékeit.

– A gödi-ügy kapcsán a kérdésem: máshol is várhatóak hasonló szituációk? Mennyire nehezítik meg a helyi konfliktusok az összefogás ügyét?

– Érdemesebb inkább arról a rengeteg településről beszélni, ahol súrlódások nélkül működik az ellenzéki együttműködés, legyen szó akár Miskolcról, Pécsről, vagy Budapestről. Az persze előfordul, hogy egy-egy helyen komolyabb konfliktusok is vannak, de ezek semmiben nem hátráltatják az országos együttműködést. Egyébként a bíróság Balogh Csaba párttársam, gödi polgármester mindkét felfüggesztését megszüntette. Remélem, sikerül rendezni az ottani helyzetet.

– Az ellenségem ellensége a barátom elv megvalósulhat? A Fidesz leváltásáért cserébe például megéri összefogni Gyurcsány-vezette DK-val? Kijelenthetjük, hogy első a demokrácia, és minden más csak utána, vagy ez nem lenne helyes álláspont?

– Első a demokrácia, pontosabban az, hogy visszaállítsuk a magyar demokráciát, jelenleg ugyanis nem demokráciában, hanem egy hibrid autokratikus rendszerben élünk.