Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője Facebook oldalán megosztott bejegyzésében arról ír, hogy korábbi feljelentését megalapozottnak találta a rendőrség és nyomozás indult a korrupció gyanús ügyekben, Tamásiban.

„A korrupció minden fajtája, legyen az a legmagasabb vagy a legalacsonyabb szinteken, legyen az milliárdos vagy tízezres tétel, elítélendő és elfogadhatatlan.”- írj Keresztes.

❗️ÚJRAHASZNOSÍTOTT KARÁCSONYFA 450 EZER FORINTÉRT? NYOMOZÁS INDULT TAMÁSIBAN!❗️A korrupció minden fajtája, legyen az a…

Közzétette: Dr. Keresztes László Lóránt – 2020. szeptember 1., kedd

Tamási Város Önkormányzata nevében Porga Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester megbízási szerződést kötött a Tamási Szabadidő és Sport Egyesülettel nettó 5 millió 135 ezer forintos értékben, úgynevezett „Soft programok szervezése ellátása” céljából.

A szabadidős és sport egyesület 2018 decemberében közel 450 ezer forintot számolt el egy szelektív hulladékból, azaz műanyag palackokból készült karácsonyfára, amit a Würtz Ádám Általános Iskola udvarán állítottak fel.

"Szelektív hulladékból építs karácsonyfát" – ZÖLD VÁROS projektTamási Város Önkormányzata fontosnak tartja az ökológiai lábnyom csökkentését, a példamutatást, szemléletformálást, környezetvédelmet, újrahasznosítást.A Zöld város projekt keretein belül pille-palackok újrahasznosításával, iskolások, tanárok közreműködésével készült a karácsonyfa, amely a Würtz Ádám Általános Iskola udvarán került elhelyezésre. A karácsonyfa több színű műanyag palackból került kivitelezésre – a pille-palackok újrahasznosításának újabb lehetőségét prezentálja.A magas karácsonyfa nem csak az ünnepekre hívja fel a figyelmet, hanem a környezetvédelemre, újrahasznosításra is. A fát égőkkel világítják meg belülről, amely így csodálatos látványt nyújt.A „mű” karácsonyfa valódi célja a környezetvédelem propagálása.

Közzétette: Tamási Szabadidő és Sport Egyesület – 2018. december 13., csütörtök

Ezen kívül 2019-ben szervezett az egyesület egy önkéntes szemétszedési akciót, amivel csatlakoztak az országos „Te szedd!” akcióhoz. Erre az önkéntes akcióra további 500 ezer forintot számláztak ki.

„Mivel az ingyenesen beszerezhető műanyag hulladékból épített karácsonyfa és a fél millió forintba kerülő önkéntes szemétszedő akció esetében a valós költségekhez képest irreálisan magas árról van szó, ezért mint országgyűlési képviselő kötelességemnek éreztem, hogy feljelentést tegyek ismeretlen tettes ellen költségvetési csalás miatt.”- írta Keresztes László Lóránt.

A zöld párti politikus levélben fordult a nyomozást lefolytató szervekhez, a nyomozás jelenlegi állásával kapcsolatban és a várható fejleményekről. A hatóságok tájékoztatása szerint a nyomozás jelenleg is zajlik.

Tamási város gazdálkodásával kapcsolatban már korábban is voltak korrupciógyanús esetek. 2017-ben költségvetési csalás miatt indult nyomozás egy Európai Uniós projekt kapcsán.

A 2015-ben lezárult, Komplex telep program Tamási szegregátumában, Kosbán és Újvárhegyen elnevezésű programra az önkormányzat 146 millió forintos TÁMOP-támogatást (Társadalmi Megújulás Operatív Program) kapott.

Az akkori feljelentést Hegedűs Lórántné volt országgyűlési képviselő tette meg. A képviselő elmondása alapán a pályázat elszámolása szerint a megvásárolt eszközökért sok esetben jelentősen többet fizettek, mint ami a valós értékük. Így történhetett meg, hogy 190 ezer forintért vásároltak művirágokat, 185 ezer forintért négy műanyagszéket és egy asztalt, egy darab pingpong készletre pedig 38 ezer forint ment el.

“A projektek megvalósítása során mindig kiemelt figyelmet fordítottunk a jogszerűségre és átláthatóságra. A közreműködő szervezetek, hatóságok a projekteket folyamatosan ellenőrizték, a feltárt hiányosságokat korrigáltuk, a 2007-2013-as időszak összes pályázatát lezártuk” -mondta el a Porga Ferenc Tamási polgármestere az ügy kapcsán.