A Hakni Burgersben többször jártam még a Covid miatt bevezetett tavaszi korlátozások előtt. A helyről az volt a véleményem (aki még szeretné elolvasni a régi étlapokon szereplő ételekről készült, már nem hatályos kritikáimat, az itt meg itt megteheti), hogy nagyon finom az étel, nagyon változatos az étlap, viszont árak tekintetében meghaladja a legtöbb Street Food kajáldát, sőt, néhol már azt az ominózus lélektani határt is átlépi. Amikor nyáron néztem meg a hely új étlapját, akkor elég drasztikus változást tapasztaltam: jóval kisebb kínálat, viszont sokkal kedvezőbb áron. Ezenkívül egy érdekes akció is a szerkesztőségünk szeme elé került, amiről már korábban írtunk: minden behozott cserepes növényért sajtburger jár. Elsősorban az étlapváltozás oka és ennek az akciónak a háttere érdekelt, amikor elhatároztam, hogy felkeresem a helyet egy interjú erejéig, de persze az új burgerek ízére is kíváncsi voltam.

Fotó: Talabér Ádám

Jelenleg ketten dolgoznak a hely működtetésén, Gangel Arnold a konyhában, Gangel Illés pedig a pultnál tevékenykedik. Mindketten Ausztriában dolgoztak korábban, Arnold szakácsként, Illés pedig főpincérként. A hazaérkezésük egymástól függetlenül történt, ám amikor megtudták, hogy mindketten Pécsett tartózkodnak, elhatározták, hogy megpróbálnak együtt alapítani egy új vendéglátóhelyet. Erre 2018 októberében került sor a korábbi Anna cukrászda helyén található ingatlanban.

Arra a kérdésemre, hogy miért a hamburger mellett döntöttek, Arnold azt felelte, hogy bár Pécsett valóban sok helyen árulnak hamburgert, de ezek többsége az újhullámos, kézműves hamburgerek közül való, és úgy gondolták, hogy olyan hely, amely ízben és kinézetben a klasszikus amerikai vonalat képviseli, még nincs Pécsett. Ezért kifejezetten ezt próbálják meghonosítani a városban.

Fotó: Talabér Ádám

A kezdeti étlapon még megjelent az újhullámos vonal is, azonban erről végül letettek. Ennek a legfőbb oka, hogy a sokféle étel sokféle különböző tárolási technikát és még több féle jogi előírás betartását követeli meg. Hiszen nem ugyanazok a tárolási szabályok vonatkoznak a hagyományos marhahúspogácsára, mint mondjuk a steakekre, vagy a tojásra. A sok előírás betartása (az eleve nem túl nagy konyhában) és a különböző ételek elkészítéséhez szükséges személyzet alkalmazása azonban igencsak megnöveli az étterem költségeit. És ezeket a költségeket nem lehet csak az adott ételt tartalmazó menükre ráterhelni, hiszen ha ezek nem fogynak, a kiadások akkor is fenn állnak. E mellett pedig az volt a tapasztalat, hogy bár vannak, akik szeretik a halból, steakből vagy más különleges húsból készült ételeket, de az alap hamburgerekhez képest ezeknek a fogásoknak a népszerűsége alacsonyabb. Ezért, meg az árak csökkentése érdekében döntöttek úgy, hogy a Covid után inkább az alapokhoz térnek vissza. Szintén a költségcsökkentés jegyében határozták el, hogy a kényszerintézkedések feloldását követően megszüntetik a kiszállítást.

A működtetők számára fontos a minőség, nagyon sokáig kutatták a megfelelő húst, mire véglegesítették a beszállítót. Ez utóbbi folyamatban nem csupán a minőség volt a szempont, hanem a fogyasztók ízlése is. Arnold például nagyon szereti az ír angus marhahúst, ennek a húsnak a minősége pedig nem kérdőjelezhető meg, a viszonylag magas faggyútartalma miatt azonban sokan – főleg a gyerekek – nem szeretik. Az pedig egy fontos cél volt, hogy az étel ne legyen megosztó, mindenki pozitív élménnyel gazdagodjon, aki betér a helyre. A magyar termékek favorizálása is fontos szempont, jelenleg a krumpli, a zöldségek, a bacon teljes mértékben, és a snack ételek fele is magyar termék.

Fotó: Talabér Ádám

Ami a jelenlegi étlapot illeti, a hamburgerek kétféle árkategóriában találhatók. Klasszikus burgerek 690 és 890 forint között, extra burgerek pedig 1.390 forinttól kaphatóak. Arnold elmondása szerint ennek az elosztásnak az a funkciója, hogy mindenki megtalálja a magának megfelelő menüt. Az olcsóbb burgerek 75 gramm húsból készülnek, és menüben (+500 forintért sült krumpli és fél literes üdítő jár hozzá) gyakorlatilag egy pécsi ebédmenü árával érnek fel, amiből a vendég jól lakik, de nem telítődik el, így például délutáni munka előtt, vagy ebédszünetben tökéletes. Ugyanez a funkciója az 1.100 forintos Snack menünek is. Az 1.390 forinttól kezdődő, 150 grammos húsból készült burgerek pedig azt a klasszikus, bőséges érzést adják a vendégeknek, amit a street food helyektől általában elvárnak. Minőségbeli különbség ugyanakkor nincs az olcsóbb és drágább menük között, mindegyikhez ugyanazokat az alapanyagokat használják. Arnold még azt is megjegyezte, hogy bár az étlapon 125 gramm szerepel a hasábburgonya mennyiségeként, de ezt nem patikamérlegen mérik, egyszerűen megtöltik a papírtálkát annyi krumplival, amennyi belefér, ez pedig rendre több szokott lenni, mint amennyi az étlapon szerepel.

A növénybehozó akcióval több célja is volt a helynek. Egyrészt szeretnének egy zöld imázst építeni, ami összhangban van Pécs Európa Zöld Főváros pályázatával is (amiről sajnos már tudjuk, hogy nem sikerült elnyerni a címet, viszont ha minden igaz, 2022-re újra pályázni fog a város), másrészt nem tetszik nekik, hogy sokan a feleslegessé vált növényeiket egyszerűen kidobják. Úgy gondolják, hogy az étterem kinézetére így is úgy is költeniük kell, akkor pedig szívesen kedveznek azoknak a vásárlóknak, akiknek van valamilyen feleslegessé vált dísznövényük. Az akció tipikus példája annak, amikor mindkét fél jól jár, hiszen a hely új dísznövényekkel gazdagodik, a vendég pedig megszabadul a már csak útban lévő növényétől és még egy sajtburgert is kap ajándékba.

Fotó: Talabér Ádám

Kollégámmal mi is megkóstoltuk a hely burgereit, mindketten a cheeseburger mellett döntöttünk, de amíg Ádám a hagyományos, addig én az extra verziót választottam, így rögtön láttuk a különbségeket. És valóban, a kettő között „csak” a mennyiségben véltünk felfedezni különbséget (illetve az enyémben volt még bacon), de látszott, hogy ugyanazokból az alapanyagokból készül. Bevallom őszintén, nem kóstoltam még eredeti amerikai hamburgert, így azt nem tudom megítélni, hogy attól miben tér el, de ami biztos, hogy ez az étel nagyon ízlett. Amit ki tudok emelni az ételből, az a hús, valóban nagyon ízletes, és érződik rajta az is, hogy fűszerezésben a minimál elvhez tartja magát a hely. A weblap kiírása szerint 1% sót alkalmaznak csak, és a húst kóstolva ezt el is hiszem, de ettől függetlenül egyáltalán nem íztelen. Az én húsom belseje kissé rózsaszín maradt, de marhahúsnál ez egyáltalán nem gond Ádám jól átsütve kérte, úgy is kapta. Az még külön tetszett, hogy a hús mérete összhangban volt a buciéval, így gyakorlatilag minden falatra jutott belőle.

A buci kellemesen édeskés, kapott némi pirítást, én ezt így szeretem, a zöldségek is frissek és finomak voltak, és a hamburgerszósz is adott egy édeskés, nagyon picit pikáns ízt, szerettem. A krumpli frissen készült, a sómennyisége optimális és valóban nem úgy tűnt, mint amit aprólékosan kimértek volna. Összességében minőségi kifogásom egyáltalán nincs a kapott étel kapcsán, és bár erre a vacsorára a hely tulajdonosai meghívtak minket – ezúton is köszönöm – de ha fizetni kellett volna, akkor is kb. 2.000 forintból az én menüm is meglett volna, Ádámé meg 1.290 forint volt. Erre már nem lehet azt mondani, hogy drága.

Illés szerint bár már két éve nyitott a hely, de most lesz talán az első alkalom, amikor semmilyen körülmény nem hátráltatja őket, eddig ugyanis vagy a Ferencesek utcájában lévő útfelújítások, vagy a COVID miatt bevezetett korlátozások mindig nehezítették a dolgukat. Most úgy érzik, hogy a városban elkezdték felfedezni a helyet és remélik, hogy ez tartósan így marad. Mi is ehhez kívánunk sok szerencsét nekik!

A hely elérhetőségei:

Cím: 7624 Pécs, Ferencesek utcája 24.

Telefonszám: +36 30 817 7230

E-mail cím: hakniburgers@gmail.com

Weboldal: https://hakniburgers.wixsite.com/home

Facebook-oldal: https://www.facebook.com/hakniburgers/