Októberrel visszavonhatatlanul megérkezik hozzánk az ősz kevésbé kellemes oldala. Hűvös esték, fázós hajnalok, változékony, esős nappalok. Lassan elkezdünk vágyakozni a meleg kályha után. Ugye már túl vagyunk a tüzelőanyag beszerzésén?

Sajnos korunk visszatérő problémája ilyenkor rivaldafénybe kerül. Természetesen a globális felmelegedésre, a klímaváltozásra és az üvegházhatásra gondoltam. Nem lehet elég sokszor beszélni erről a problémáról, hiszen mindenki a bőrén érzi annak következményeit.

Miből vehetjük észre, hogy gond van? Nagyon egyszerűen. Elsősorban a szélsőséges időjárás a szembetűnő. A nagyon száraz, meleg, csapadékmentes időszakokat drasztikus esőzések váltják fel, még drasztikusabb, vadabb viharokkal. Tavasszal és ősszel heves árvizek sújtják a folyók vízgyűjtő területeit. Száraz időszakokban spontán erdőtüzek pusztítanak. Ugye mindegyik ismerős!

Mit tehetünk? Nagyon sokat!

A fűtésszezon örök problémája az erősen füstölgő kémények látványa. A családi házas övezetek örök gondja az esti begyújtáskor látható és érezhető füst. Fekete füstje és csípős szaga után egyértelmű, hogy orrunkat a kazánba dobott vegyi anyagok szaga csavarja. Ennek oka sajnos nagyon sokszor szociális problémát vet fel. És ugyebár akinek nem jut tüzelőre, annak nem jut a hulladék elszállíttatására sem. Így marad az égetés. Mégis megoldást jelenthetne, hogy legalább az, aki anyagilag megteheti, no, az ne tüzeljen szemetet.

Az ősz beköszöntével, a kerttel rendelkező zöldövezeti családi házak táján megnövekszik a kerti hulladékok égetése. Heti hulladékszállítás, szelektív gyűjtés, lomtalanítás, elektromos hulladékgyűjtés. Használjuk ki ezeket a lehetőségeket, és ne kerti égetéssel vagy az erdők szélén szabaduljunk meg felesleges dolgainktól.

Csupa tiltás, utasítás. Most térjünk át, a mit ne tegyünk témáról arra, hogy mit tehetünk a környezetünk védelme érdekében. Most sokan azt mondják, hát ez csak egy csepp. Igen, de gondoljunk arra, hogy a tenger is csak sok-sok cseppből áll!

Ma már mindenki számára az egyre jobban elérhetők az előtérbe kerülő megújuló energiaforrások változatos kavalkádja. Szélenergia, napenergia. Mellette növelhetjük a zöldterületet, ültethetünk fát, apró tavakat hozhatunk létre, ami egyben esővízgyűjtésre is alkalmas. Ha növeltük a zöldterületünket és ültettünk fákat, ne felejtsünk el komposztálni! És ha már gyűjtjük az esővizet, akkor ne felejtsük el azt okosan, tudatosan felhasználni. Locsolni nem csak a csapról slaggal lehet, hanem csepegtetéssel is. Így az esős időszakban gyűjtött esővíz felhasználható a száraz hónapokban.

Napjainkban státuszszimbólummá vált, hogy egy ház előtt legalább három autó parkol. Egy a papának, egy a mamának, egy a vállalkozásnak. Egyrészről öröm ezt látni, hiszen egyre jobban élünk, de sajnos már a kutyát is autóval visszük sétálni. Közlekedjünk többet gyalog vagy kerékpárral.

Élelmezésünkben is lehetünk megfontoltabbak. Nem csak a tudatos vásárlásra gondolok. Fogyasszunk több zöldséget, gyümölcsöt! Nem csak az egészségünket szolgáljuk, de tudva levő, hogy az állattenyésztés károsanyag kibocsátása jelentős teher Földünk számára. Vásárlást nem kerülhetünk meg újrahasznosítás kérdése nélkül.  Rengeteg csomagolóanyag, műanyag, le nem bomló melléktermék! Gondoljuk át, és termeljünk ezen a téren is kevesebb szemetet.

És újra visszatértünk a fűtéshez! Ha már környezetbarát fűtési rendszerünk van és nem a kazánban égetjük el az ásványvizek műanyag flakonjának garmadáját, akkor vizsgáljuk meg lakóhelyiségeink hőmérsékletét. Nyáron fulladozunk a melegtől, és nem tudunk aludni. Télen használjuk ki a friss levegő nyújtotta könnyű álom lehetőségét. Egyre többen esnek abba a csapdába, hogy télen egy szál fürdőruhában üldögélnek a fotelban. Hát, ez nem éppen téli öltözet! Bátran öltözzünk a téli időszakban melegítőbe, pulóverbe, bújtassuk lábunkat meleg papucsba, kortyoljunk forró teát. Ez az igazi téli hangulat! Akkor a fűtést nyugodtan lejjebb kapcsolhatjuk, és ha csak egyetlen fokkal is vesszük lejjebb a termosztátot, máris sokat tettünk!