Az eddigi interjúim során törekedtem arra, hogy a beszélgetések mellett valamelyik ételről is legyen élménybeszámoló, vagy magában a cikkben, vagy egy korábbi blogbejegyzésemből linkelve. Egyedüli kivétel eddig az Aranykacsa étterem volt, ahova egy családi ebéd után mentem interjút készíteni, így egyáltalán nem voltam éhes. Azonban úgy döntöttem, hogy érdemes pótolni ezt a hiányosságomat, és egyszer kóstolni is valamit. Hasonlóképpen Vági Márton kollégám múltkori Ormánsági Halászcsárdában tett látogatásához, ezúttal én is bejelentés nélkül, egyszerű vendégként érkeztem, s mivel Háber Tamással nem találkoztam aznap, így biztos, hogy ezúttal sikerült inkognitóban maradtam. Lássuk tehát, hogy ekként mi volt a véleményem az ételről és a választékról!

Fotó: Hegedűs Tünde

Az étlapot azért megnéztem, de nagyjából biztos voltam abban, hogy mit fogok választani. Az előző látogatás során annyira szimpatikusnak tűnt az a BBQ kacsahús, ami ajánlatként is szerepelt, hogy úgy éreztem, muszáj kipróbálnom. Ez az étel egyfajta elegye a hagyományos kacsahúsnak és a street food világának, amelyhez köretként is klasszikus street food elemek társulnak: hasábburgonya, saláta, mártás. Az étlapon azonban észrevettem valami mást is: vannak ebédmenük. És itt nem csak a hagyományos, 1.200-1.500 forint körüli menükre gondolok, hanem az étlap meghatározott ételeiből is lehet menüt összeállítani, 3.000 és 3.500 forint közötti összegért kétfogásos (főétel mellé leves vagy desszert) és ha jól emlékszem, 4.100 forintért háromfogásos menüt, utóbbihoz ajándék ital is jár. Szerintem a menükben pontosan ugyanazt kapja a vendég, mintha az étlapról kérné ezeket az ételeket, inkább csak „együtt jobban megéri” alapon próbálják a vendégeket motiválni a két- és háromfogásos menük választására. De ez semmit nem von le az értékéből, sőt, ami engem illet, nagyon szimpatikus ez a lehetőség.

Ugyanakkor muszáj megjegyeznem némi kritikát is. Mivel az általam választott BBQ kacsa szerepelt a menük főétel-kínálatában, csábító volt, hogy egy desszerttel menüben kérjem. Viszont a 3 lehetséges desszert közül egyik egy mandulás parfé volt, a másik kettő meg gesztenyés édesség (püré és palacsinta). No, ezzel már volt gondom. Értem, hogy a gesztenyének most szezonja van, és sokan szeretik, viszont számomra ez így nagyon rosszul jött ki, ugyanis a száraz csonthéjas gyümölcsöket (dió, mogyoró, mandula), valamint a gesztenyét sem szeretem. Meglátásom szerint ha 3 féle menüs desszert van, érdemes egy olyat szerepeltetni köztük, ami vagy valamilyen lédús gyümölcsre épít, vagy túrós, esetleg vaníliás. Mert szerintem ez a 3 desszert iskolapéldája annak, hogy az emberek többsége vagy mindhármat szereti, vagy egyiket sem. Velem is ez történt, így a desszertről végül lemondtam.

A főételem alig 15 perc alatt megérkezett, ez nagyon jó idő. A tálalásban nagyon jól keveredett a két stílus. A street food hangulatot adta a lepényben elhelyezett hús, valamint a kis „papírcsákóban” tálalt hasábburgonya. A zöldségeket viszont nem tették bele a lepénybe, ahogy a mártást is külön tálkában kapott helyet, ami kapott egy kis díszítést is. Nagyon tetszett az egész, látszott, hogy van koncepciója, tudatosan elkészített, és az éttermi és a klasszikus street food tálalást is meg akarták benne jeleníteni.

Az étel egyes elemeit megnézve a hasábburgonyát szépen vékonyra vágták, jól megsütötték, de nem készült túl, nagyon szép, aranysárga színe lett, én ezt így szeretem. A hús nagyon jól hozta a BBQ édeskés-füstös ízvilágát. A BBQ szósz egyébként egy jó „trükk” arra, hogy a csirke- és kacsahús (különösen a mell) esetleges szárazságát kompenzálják, volt már olyan tapasztalatom, ahol a csontszáraz húst teleöntötték szósszal, de a belsején ez nem segített. Itt viszont szósz nélkül is megkóstoltam egy falatot a kacsából, semmi szárazság nem érződött rajta, nagyon finom, omlós hús került az ételbe. De az igazi kedvencem az ételhez kapott mártás volt. Egy majonézes alapú mártogatóst kaptam, de volt egy kis pikáns háttéríze, illetve egy kis édeskés ízt is véltem benne felfedezni. Ez tipikusan az az összetevő, aminek ha megkapnám a receptjét, akkor innentől ezt készíteném el a bolti kencék helyett. De persze meghagyjuk a szakácsnak a saját titkát :). A lepény és a saláta alapvetően hagyományos összetevőkként jelentek meg, nem tudnék róluk semmi rendkívülit mondani, de rosszat sem, mindkettő finom, friss.

A fogás elég ahhoz, hogy bőségesen jól lakjunk vele, a különböző összetevők meg megadják a Street food világára jellemző változatos ízorgiát. Így mindenképpen ajánlom kipróbálásra. Az étel ára 2.960 forint, amiben viszont már benne foglaltatik 10 %-os szervízdíj is.  De megnyugtatok mindenkit, az utolsó fillérig megéri!