Donáth Anna a Momentum Mozgalom fiatal politikusa, EP-képviselője, az elmúlt napokban-hetekben a fideszes média egyik elsődleges célpontjává vált. Vele beszélgettünk a jogállamiság kérdéséről, a kétsebességes Európáról, arról, hogy Orbán és a Fidesz valóban ártani próbál az Európai Unió alapelveinek, de szóba került a belpolitika és az is, hogy miért lett politikus Donáth Annából.

– Az EU a hírek szerint mégsem fogja annyira komolyan venni a jogállamiság kérdését. Ön szerint mi állhat a német tervezet hátterében?

– Ezt szerintem korai lenne kijelenteni. Sokféle érdek alakítja az EU különböző szereplőinek döntéseit, a német javaslat azonban csak a vita egyik szereplőjének javaslata. Az őszi hónapok jelenleg az Európai Parlament, a Bizottság és a Tanács közötti tárgyalásokkal telnek. Mi
EP-képviselőként ahhoz ragaszkodunk, hogy legyen működő jogállamisági feltétel az uniós finanszírozás kapcsán, amivel meg tudjuk állítani azokat a kormányokat, akik uniós pénzből építenek igazságtalan rendszereket.

– Sikerülhet elérni azt, hogy akár az önkormányzatok, akár a civil szervezetek igényelhessenek komolyabb EU-s támogatásokat, függetlenül a magyar kormánytól?

– Erre már ma is van példa, léteznek direktben megpályázható EU-s források. Ahogy derülnek ki az újabb és újabb állami visszaélések az uniós pénzekkel, úgy nő a valószínűsége, hogy érdemben bővülhet a közvetlenül pályázható pénzek köre.

– A DK egyértelműen az Európai Egyesült Államok eszméje mellett állt ki, még az LMP nagyobb szuverenitást hagyna a tagállamok számára. Mi a Momentum és mi Donáth Anna álláspontja ebben az ügyben? Létezhet hosszútávon kétsebességes Európa?

– Az okos integráció hívei vagyunk: a Momentum egyszerre akarja bővíteni az uniós hatásköröket, például az unió forrásainak, saját bevételeinek növelésével, és egyszerre képviseli a szubszidiaritás elvét, mely szerint az érintettekhez legközelebbi szinten kell döntést hozni. Abban biztosan minden, Magyarországért felelősséget vállaló EP-képviselő egyetért velünk, hogy további marginalizálódás helyett Magyarországnak az EU meghatározó szereplőjévé kell válnia.


– Beszélhetünk arról a tényről, hogy az egységes EU-t a belső –mondhatni – EU-szkeptikus ellenzék tudatosan, akár idegen erők befolyása alatt gyengíti? Ha igen, akkor Orbán és a Fidesz ehhez a körhöz tartozik?

– Az teljesen világos, hogy a Fidesz jó ideje már az orosz elnök trójai falova az EU-ban. Az is látszik, hogy szándékosan fékezik az uniós működést, majd erre, mint az “EU működésképtelenségére” rámutatva követelnek még több tagállami jogot, és lazítanák tovább az uniós értékek jelentette elvi kötelékeket.

– Térjünk át a belpolitikára. Fekete-Győr András azt nyilatkozta, hogy akár Ön is lehet az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje. Gondolkozott már ezen a felvetésen? Elvállalná a felkérést?

– Jelenleg kizárólag az európai parlamenti munkámra koncentrálok, elsősorban arra, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban ne tudja tovább magánvagyonná alakítani a kormány az EU-s pénzeket. Nem én leszek a Momentum miniszterelnök-jelöltje. Tavaly az EP-választáson 5 évre kértem és kaptam bizalmat a választóktól, ezt szeretném kitölteni.

– Az ellenzéki szavazók egy része teljes összefogást szeretne, míg mások inkább egyéni körzetekben egy jelöltet, de több (jellemzően kettő) listát. Melyik lehet a járhatóbb út, melyik eredményezhet győzelmet az ellenzék számára?

– A lista kérdését elsősorban technikai kérdésnek tartom. Sokkal fontosabb, hogy az ellenzéki pártok már most megegyeztek arról, hogy 106 helyen közös jelölteket állítanak a Fidesz jelöltjeivel szemben. Emellett körvonalazódik a terv az előválasztásra és a közös
kormányfő-jelöltre, és nyilván a listákról is születik döntés. Ezeken a tárgyalásokon azonban én nem veszek részt.

– Ha sikerülne nyernie az ellenzéknek 2022-ben, mi lenne az új kormány három legfontosabb, legégetőbb feladata?

– 1: Közjogi kármentés, azonnal visszaállítani minden olyan igazságos jogállami elemet, ami a megkapott felhatalmazás birtokában lehetséges a Fidesz igazságtalan kormányzása után. 2: Szociális válságkezelés, az út szélén hagyott tömegek megmentése 3: Egy emberséges romaprogram elindítása. Figyelem, nem -tárgyalgatása, -tervezgetése, hanem döntés és indulás, a lehető leghamarabb!


– Beszéljünk kicsit személyesebb dolgokról, ha lehet. A politikai életben Ön még mindig rendkívül fiatalnak számít. Miért és hogyan lesz egy fiatal hölgyből politikus, milyen motivációk vezérelték?

– A külföldön eltöltött évek során láttuk, miként lehet jobban, igazságosabban működtetni egy országot, és hazajöttünk, hogy ezt a saját nemzetünkért dolgozzunk. Ebben a privilegizált helyzetben a közösségért érzett felelősségtudat vezérelt minket, mert ha minden fiatal inkább külföldre megy érvényesülni, akkor soha nem lesz igazi változás Magyarországon. Azért dolgozunk, hogy a jövő generációi szabadon dönthessék el, hogy hol és hogyan élnek – az a célunk, hogy minél többen itthon akarjanak érvényesülni és kamatoztatni a tudásukat.

– Mi az Ön célja a politikában, mit szeretne elérni, mi lenne az a pont harminc-negyven év múlva, amikor azt mondaná: elértem, amit el szerettem volna?

– Személyes, poszthoz fűződő ambíció sosem fűtött, mindig feladatok találnak rám, ezeket igyekszem a legőszintébb igyekezettel ellátni. Azt nagyon szeretném, és hiszem is, hogy megvalósulhat, hogy a Momentum lehetőséget kapjon a kormányzásra. Tisztességes, felkészült és lelkes embereink vannak minden feladatra. Egyszer pedig szeretném az unokámnak elmesélni, hogyan hozott egy virágkort Magyarország életébe a Momentum kormányzása.

– Mi az, amire az eddigi munkássága során a legbüszkébb, és esetleg van olyan dolog, amit megbánt, utólag máshogy csinált volna?

– Büszkélkedni van friss okom: az uniós romastratégiához fontos elemekkel járulhattam hozzá, hónapok kemény munkájának eredményeképp került bele a “roma mainstreaming” a tervezetbe, ami azt jelenti, hogy az Európai Bizottság a jövőben minden szakpolitikai tervezet elkészítésénél figyelembe veszi az Európai Unió területén élő romákat is – legyen szó Erasmus-programról, vagy épp agrárpolitikáról. Az elmúlt egy évben nem történt olyan, amit hibának tartanék, de mindenképp azon leszek, hogy a ciklus végén, 2024-ben is úgy tudjak visszatekinteni a munkásságomra, hogy semmit sem bánok.

kiemelt fotó: Halász Nóra/Magyar Hang