Mint ismert, Budapest már bejelentette, hogy az idei adventi vásár elmarad, Pécs és a pécsi városvezetés még hezitál, több opció is az érintettek előtt van, de sajnos az is bene van a pakliban, hogy Pécsett sem lesz karácsonyi vásár. Ami hiba lenne. Ugyanis ha stadionokba mehetünk, és ott ezek szerint nem fertőz a vírus, távolságot sem igazán kell tartani, meg maszkot sem kell viselni, akkor talán ugyanezt a metódust kellene alkalmazni a vásárra is. Nem mellékesen azért is, mert az adventi vásár kiesése nagyon-nagyon komoly anyagi veszteség is az amúgy sem jó gazdasági állapotban lévő városnak.

Ráadásul ellentétben egy stadionnal, a vásárban még úgy-ahogy tartható a távolság, még úgy-ahogy elvárható és betartható a maszk viselése, és amíg egy foci meccsre, meg úgy nagyjából a teljes „professzionális” sportra nettó ráfizető a város, addig egy vásár megtartása – pláne jelen helyzetben – páratlan lehetőségeket jelentene Pécs számára.

Pécsen nehéz igazán jó vásárokat tartani, és legyünk őszinték, a pécsi vásár nem is volt különösebben jó az elmúlt években. Kevés program, kevés látványosság, sokszor túlárazott termékek, pár bódé, viszontlátásra. Tőlünk 200 kilométerre északra ott a budapesti vásár, picit tovább utazva a bécsi, és ami Pécs számára az igazi veszély és tragédia, az a zágrábi vásár, mely a világ legjobbja (bizton állíthatom, tényleg az, többször jártam ott parádés, csak ajánlani tudom!), ám ezúttal minden esély meg van arra, hogy ezek kivétel nélkül elmaradjanak. Pécs a térségben egyedüli lehet, az egyetlen komolyabb adventi vásár lehet, ki tudja hány száz kilométeres körben. Iszonyúan felpörgetné a turizmust, rengeteg pénzt hozna pécsi vállalkozóknak, a városházának és közvetve a pécsi embereknek.

Itt nem fertőz a vírus? (fotó: Kurdi József)
Itt pedig igen?

Az pedig inkább lehetőség, hogy több helyszínen kerülne megrendezésre. Hogy ismét a zágrábival példálózzak, ott alsóhangon nyolc-tíz helyszín van, egymástól pár száz méterre, ahol jobbnál-jobb programok, élmények, termékek várják a vásározókat. Miért kéne a pécsi vásárt lekorlátozni a Széchenyi térre? Miért ne lehetne például jégpálya a Kossuth-téren, árusok hada a Jókain, vagy a parkban? Az idelátogató turista is többet látna a városunkból, ráadásul éppen ennek hála a tömeg jobban eloszlana, sokkal jobban tartható lenne a távolság, sokkal több lehetőséget lehetne megvalósítani.

Van kockázat? Persze, hogy van. Pont akkora, mint a fent már említett foci meccseken. Kettős mérce, hogy a Fradi b-közép összegyűlhet szurkolni, de az emberek nem mehetnek el karácsonyi vásárra. Ha az egyiket lehet, illogikus tiltani a másikat. Vagy mindkettő, vagy egyik se. A foci pedig láthatóan mehet, nincsenek korlátozások, se Budapesten, se Pécsen, akkor Péterffyék részéről az egyetlen logikus lépés az lenne, hogy a vásárt is engedélyezzék, a megfelelő biztonsági előírások mellett.