Most, hogy a magyar állam hivatalosan is kifizeti a pécsi stadion építési költségeit, ami a legóvatosabb becslés alapján 20 milliárd forint lesz, érdemes megnézni, hogy ha az állam elkölti a magyar adófizetők pénzét, akkor mi az ami számukra prioritás, és mi az, ami már kevésbé, hova tovább mely területekről vonna el forrásokat.

Az látszik, hogy ha stadionokról van szó, akkor a kormány nem sajnálja, bőkezűen költi mások pénzét.

Sajnos ha a felsőoktatás kerül szóba, ott már inkább tapasztalhatunk elvonásokat. Érdemes kontextusba helyezni a dolgot: 20 milliárd van új pécsi stadionra, de a Pécsi Tudományegyetemtől, a régió legnagyobb foglalkoztatójától elvonnak majdnem 2 milliárdot. És akkor még nem is beszéltünk a felsőoktatási bérekről, melyek az elmúlt tizennyolc esztendőben teljesen elértéktelenedtek.

20 milliárd hiányzik a víziközmű rendbetételéhez, fenntartásához. Erre egyelőre nem áldoz a kormány.

Hiába tenne jót Pécs és a térség turizmusának, a repülőtér ügye sem látszik megoldódni.

Az autópálya sem ér le a horvát határig, ki tudja, hogy mikor fog ez megtörténni.

A kormány stadiont ugyan épít, de a helyi közösségi közlekedést már nem igazán akarja támogatni 2021-től. Ez elképesztő plusz terheket fog jelenteni valamennyi magyarországi önkormányzatnak.

A gépjárműadó bevételeket elvonta a kormány, ennek ellenére felesleges látványberuházásokra, soha meg nem térülő projektekre (Budapest-Belgrád vasút, Paks II, stadionok, vadászkiállítást stb-stb.) bőkezűen áldoznak. 500 milliót elvonnak onnan, ahol nagyon hiányzik az az 500 millió, de gond nélkül adnak a másik kezükkel 20 milliárdot stadionra, 55 milliárdot vadászkiállításra, és minden egyéb mérsékelten megtérülő projektre.

Aquapark sem épült, hiába szeretnék nagyon a pécsiek. A stadion élvez prioritást.

Pécs gazdasága a regionális központok között a leggyengébb. A stadionra szánt 20 milliárd forint már a gazdaságélénkítésben is egy látható összeg lenne. Ez a 20 milliárd közel a fele Pécs éves költségvetésének, amelyből akár munkahelyeket is lehetne teremteni. Nem csak ideiglenesen, hanem hosszútávon is.

Pécs város adósságát majdnem háromszor ki lehetne fizetni ebből az összegből.

Hozzávetőlegesen 130 ezer forintot lehetne adni, minden pécsi embernek, a stadion árából. Oké, ez nyilván nem megvalósítható, nem is kell, hogy megtörténjen, de a pécsieknek ez a stadion ennyibe fog kerülni. Mindegyiküknek.

Ebből az összegből pikk-pakk megvalósulhatna a Karolina-külfejtés rekultivációja, amelynek egészségromboló hatása elképesztő lehet.

20 milliárd forintból valóban lehetne olyan beruházást végezni a városban, ami minden pécsi ember érdekét szolgálja, ami évről-évre nem viszi, hanem hozza a pénzt. Érthetetlen, hogy mind közül miért a stadion a legfontosabb…