Hoppál Péter a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője ma délelőtt jelentette be, hogy Orbán Viktor rábólintott, most már aztán tényleg megépül az új pécsi stadion. Habár Hoppál és a Fidesz próbálja mindezt úgy beállítani, mint egy sikertörténet, de a valóság az, hogy ez egy olyan projekt lesz, amire nagyon durván ráfizet a lakosság.

Mert egy stadionnak nem csak az építése iszonyúan drága (a pécsi kapcsán 20 milliárdot beszélnek), hanem a fenntartása is évente százmilliós összegeket emészt fel. Írtunk már róla számtalanszor, hogy az egyetlen módja, hogy ne fizessen rá a város, ha fenntartható, nem csak labdarúgásra használható, egy egész városrészt formálni képes létesítmény jön létre, de ilyen jellegű tervek, ötletek egyelőre nem merültek fel rajtunk kívül, sehol. Nagyon-nagyon aggasztó volt Ruzsa Csaba gazdasági alpolgármester szava is, aki bevallotta, hogy ő biza’ szurkolóként áll a témához, és majd a KORMÁNY fizeti a fenntartási költségeket. Ebből arra következtetünk, hogy a jelenlegi városvezetés nem fog azon dolgozni, hogy a stadion úgy épüljön, és oda, ahol legalább részben képes bevételt is termelni. Ugyanis Fogarasi után Ruzsa a második városházi politikus volt, aki elmondta, hogy majd a kormány állja a számlákat. Ezzel csak három baj van:

1: a kormány pénze is tőlünk származik, a pécsi emberek adójából is tevődik össze.

2: a kormány a PNSZ és a ZsÖK fenntartását is alig-alig akarja kifizetni, az EMMI lassan fél éve tartozik a ZsÖK-nek, kétmilliárd forinttal.

3: ha egyszer lesz egy kormányváltás, és az új miniszterelnök hobbija nem a foci lesz, simán lehet, hogy az új kormány beint a városnak, és egy huncut fillért sem fog adni a stadion 2-300 milliós üzemeltetésére.

Az pedig, hogy az előzetes tervek alapján a város szélén épül a stadion, az, hogy a városvezetés láthatóan nem gondolkozik az üzemeltetés témáján, ha mi nem kérdezünk rá, talán senkinek eszébe se jutott volna, azt vetíti elő, hogy bizony ennek a stadionnak a költségeit mi, pécsiek fogjuk fizetni. Akár akarjuk, akár nem.

Hiába próbálja a Fidesz úgy eladni ezt a történetet, mintha valamiféle nagy siker, és nagy beruházás lenne, ez nettó hazugság. A stadion valóban nagy beruházás, de gazdasági értelemben haszna nem lesz, csak a pénzt fogja vinni, és ha nem a mi terveink alapján épül meg, akkor leszámítva azt a pár ezer szurkolót, a város lakosságának 97-98%-a nem is fogja használni ezt a létesítményt. A stadion helyett ráadásul akár fürdő is épülhetne a városba, vagy ebből a 20 milliárd forintból akár munkahelyeket – adóforintokat termelő munkahelyeket – lehetne teremteni. Értjük azt is, hogy minden beruházás fontos, minden beruházástól szépül a városunk, de szépülhetne ez a város ésszerű, fenntartható módon is. Ehhez pedig nem feltétlenül kéne stadion, vagy legalábbis nem ennyiért, nem ekkora, és nem a város legszélén.