A múlt héten már bemutattunk 3 egykor gyönyörű, ma már maximum romantikusnak mondható kastélyt Baranya megyében. Ha lemaradtál előző cikkünkről, azt itt tudod pótolni:

3 gyönyörű kastély Baranyában, ami egykor szebb napokat is megélt – BaHír

Minden kastély olyan, mint egy könyv, mindegyiknek megvan a saját sztorija. Az építésének a körülményei, a kor sajátosságai, a lakói élete mind hozzátartozik ahhoz, amitől egy kastély csodálatos, tiszteletreméltó, vagy éppen drámai és ijesztő lesz az évek alatt. Most bemutatunk 3 Baranya megyei kastélyt, amik egykor szebb napokat is láttak.

Most elhoztunk 3 történelmi jelentőséggel bíró Baranya megyei kastélyt, amit felfalt az idő kegyetlen vasfoga.

Polák-kastély – Domolospuszta

A Szigetvár mellett levő Domolospusztán levő kastély Gleim, berlini építész tervei által épült 1870-ben, majd Horthy Miklós egykori testőrparancsnoka, Igmándy Hegyessy Géza birtokába került.

A 4 szintes kastély alapterülete 828 négyzetméteres, ami 22 953 négyzetméteres-es, ősfás teljen helyezkedik el, valamint megtalálható rajta egy 1100 négyzetméteres magtár és 2 teniszpálya is. A telek különlegessége, hogy egy kis kápolna is lett felépítve rajta, amiben az egykori tulajdonosok sírhelyük lettek elhelyezve, valamint egy téglaboltozatos pincét is kialakítottak. 

A rendszerváltás idején, 1989-ben a Szentbalázsi Termelőszövetkezet és az Állami Biztosító alakíttatta át kastélyszállóvá a kastélyt és a magtárat egyaránt. Ekkor 25 szobával üzemelt 3 csillagos szállodaként.

Az épület jó pár éve üresen áll, erősen felújítandó állapotban, amit most bárki meg is tud vásárolni, akinek van rá 35 millió forintja.

Jánosi Engel Adolf-kastély – Mecsekjánosi

Forrás: magyarorszagom.hu Facebook oldal

A 4 szintes, 1700 négyzetméteres vadászkastélyt Jánosi Engel Adolf (1820-1903) építette 1900-ban.A kastély 7000 négyzetméteres ősparkos, vadgesztenyefás telken helyezkedik el, amiben helyet kaptak gazdasági épületek és cselédlakások is.

Engel Adolf személye meghatározó volt a Dél-Dunántúl gazdasági fejlődésében, hatalmas vagyonát úgyszólván a nullából teremtette meg. Az 1848–49-es szabadságharc után, amelyet mint nemzetőr küzdött végig, fával kezdett kereskedni: üzlete fényesen bevált. Ettől kezdve rohamosan nőtt a vagyona, amelyet különböző vállalkozásokba fektetett. 1886-ban «jánosi» predikátummal magyar nemességet kapott, Pécsen utcát is neveztek el róla.

Jelenleg a vadászkastély kihasználatlan, felújításra vár és szintén eladó, 75 millió forintos irányáron.

Majláth-kastély – Bakóca

A barokk stílusú kastélyt feltehetően 1720-ban építette a Melczer-család. Özvegy Melczer Ignácné halálát követően a birtokot és a hozzá tartozó kúriát a Majláth család kapta meg adományként, akik az 1860-as években kibővítették az épületet és a homlokzatot romantikus stílusban építették át.

Az államosítást követően a földművelésügyi miniszter a kastélyt a hozzá tartózó melléképületekkel és 5 hold földbirtokkal együtt a MEFESZ tulajdonába jutatta üdülő kialakítása céljából. 1950 tavaszán a kastélyt és a hozzá tartozó melléképületeket a Szamuely Tibor Nevelőotthon vette birtokba, majd évtizedekig nevelőotthonként funkcionált az épület.

Az intézmény épületeinek felújítása 1983-ban kezdődött, aminek keretein belül a kastély teljes homlokzati felújításon esett át, a főlépcsőt átalakították és a földszinten új szobákat alakítottak ki.

Jelenleg az épület magánkézben van, állapota elhanyagolt és romos. 

+ 1 Somssich-kastély – Mike

Az utolsó kastély, amit bemutatunk nem Baranyában, hanem Somogy megyében található.

A török hódoltság következtében teljesen elnéptelenedett Mike 1745-ben a Somssich család birtokába került, majd 1821-ben épült fel a ma is álló Somssich-kastély. Ezután a község fejlődésnek indult, 1830-ban már évi hat vásár tartására kapott engedélyt Mike. A földbirtokos gróf 1838-ban alapította az iskolát, melyet 1889-ben két tanteremmel bővítettek. A háború után takarékszövetkezeti irodaként funkcionált.

1867-ben gróf Somssich Imre építetett egy mauzóleumot a településen, húszévesen elhunyt fia, Pongrác síremlékéül. Az önkormányzat 1991-ben helyeztette közös sírba az egykori birtokosok földi maradványait.

A 2000-es évek végén a kastély egy belga állampolgár tulajdonába került. Az új tulajdonos tervei között szerepelt a felújítás, azonban ez a mai napig nem történt meg. Az épület jelenleg műemlék védelem alatt áll, az összeomlás szélén.

Ha ismersz még hasonló kastélyokat, írd meg nekünk kommentben. A következő cikkünkben olyan kastélyokat veszünk górcső alá, amiket a közelmúltban újítottak fel romjaikból.

Forrás: wiki