Pénteken a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés rázta meg az Égei-tenger keleti partján fekvő török Izmir városát. A földmozgás epicentrum az Égei-tengerben közel 30 kilométerre volt a török partoktól.

Több mint húz épület omlott össze és több százan sebesültek meg. A halottak száma jelenleg 37, de ez még emelkedhet, mivel a mentési munkálatok továbbra is tartanak. Eddig nagyjából száz embert sikerült kimenekíteni a romok alól. 243 szorulnak kórházi ellátásra, három embernek súlyos az állapota.

Erdogan török elnök bejelentette, hogy 24 millió török líra (több mint 700 millió forint) értékben biztosítanak azonnali segélyt a katasztrófa által érintett régió számára.

A földrengés a Görögországhoz tartozó 45 ezer lakosú Számosz szigetén is komoly károkat okozott, ketten életüket vesztették. A földmozgást még Athénban és Isztambulban is lehetett érezni. 

Jelenleg négyezren segítenek a mentésben. A izmiri hatóságok kétezer ember befogadásra elég sátrat állítottak fel. Emellett tábori konyhákat is felszereltek az otthon nélkül maradt emberek ideiglenes ellátására. 

Négyszáz utórengés követte a földmozgást, amelyek közül 33 a Richter-skála szerinti négyes erőséget is elérte. 

A görög miniszterelnök Kiriákosz Micotákisz részvétét fejezte ki Erdogan, török elnök számára. „Bármilyen nézet eltéréseink is vannak, ezek most olyan idők, amikor össze kell tartanunk”- írt a görög kormányfő Twitter oldalán.

Kiemelt kép forrása: Anadolu Agency / aa.com.tr