Lewis Hamilton megkérdőjelezhetetlenül beírta magát a Forma-1 történelem könyveiben és szép lassan elkezdte azokat újra írni rekordjaival. A jelenleg hatszoros világbajnok 77 ponttal vezet a csapattársa, Valtteri Bottas előtt. Bár a finn versenyzőnek matematikailag még van esélye, hogy átvegye a vezetést a összesített tabellán, azonban ennek a realitása elég csekély. Hamilton jó úton halad afelé, hogy beállítsa Michael Schumacher hétszeres világbajnoki rekordját, ami a német sikerei után megdönthetetlennek tűnt. 

A brit versenyzőnek már sikerült több rekordlistán is maga mögé utasítani a Ferrari egykori csillagát. A Nürburgringen tartott Eifel nagydíjon Hamilton utolérte Schumacher 91 nagydíjgyőzelmi csúcsát, a múlt hétvégén rendezett portugál nagydíjon pedig meg is döntötte a rekordot, így jelen pillanatban övé a legtöbb futamgyőzelem. Lewis Hamilton eddig 262 futamon állt rajthoz és ebből 92-t megnyert, ez azt jelenti, hogy a versenyei 35,11 százalékán elsőként látta meg a kockás zászlót (kivéve a 2019-es emlékezetes kanadai nagydíjon).

A brit versenyző 2007-ben debütált a király kategóriában, akkor még a McLaren színeiben, már abban az évben négy futamgyőzelmet tudhatott magáénak, amivel Jacques Villeneuve mellett a legeredményesebb újonc volt. A világbajnoki címtől is csupán csak egy pont választotta el. Ezt az „adósságát” a következő szezonban, a zárófutamon egy utolsó kanyaros előzéssel be is hajtotta, így a brazil Felipe Massat maga mögé tudta utasítani az összetettben.

Egy másik statisztikában is Michael Schumacherrel együtt szerepel az első helyen. Eddig csak nekik kettőjüknek sikerült nyolc alkalommal nyerniük ugyan azon a nagydíjon. Lewis Hamilton eddigi karrierje során az összes szezonban legalább egyszer nyerni tudott 2007 óta. Ezzel egyhuzamban 14 szezonon keresztül tudott nyerni, így már csak egy idény választja el Michael Schumacher 15 szezonos rekordjától. 

A brit világbajnok nem csak a legtöbb futam elsőséget, hanem a legtöbb pole pozíciót is a neve mellett tudhatja. 97 alkalommal indulhatott el eddig az első rajkockából. Emellett Hamilton rendelkezik a legtöbb dobogós helyezéssel is, 161 alakalommal végzett az első három hely egyikén. Egy szezonban alatt legtöbbször 17-szer volt dobogós, ezzel Schumacher és Sebastian Vettel mellett a legeredményesebb. Viszont ez a bravúrt Lewis Hamiltonnak eddig négyszer sikerült véghez vinnie, míg a két német bajnoknak ez csak 1-1 szezonban jött össze. 

A német legendához képest viszont van egy komoly lemaradása. Schumacher 77 versenyen futotta meg a leggyorsabb kört, míg Hamilton a lista második helyén áll, „csupán” 52-szer tudott a legrövidebb idő alatt körbe érni. 

3687 pontot gyűjtött össze 2007 óta Hamilton, ez az adat inkább csak érdekes, mintsem sokat mondó, mivel a Forma-1 pontrendszerét folyamatosan változtatják, korábbi szezonokban az első helyért csak 5 pont járt, most viszont 25 ponttal jutalmazzák az győztest. 225 futamon tudott pontot szerezni, ami szintén csak egy érdekes adat, mivel a jelenlegi rendszerben az első 10 befutó kap világbajnoki pontokat.

Van egy másik fontos statisztika is, amiben Lewis Hamilton még nem tudta maga mögé utasítani Schumachert. A német hétszeres világbajnok 5111 körön keresztül állt az első helyen, Hamilton neve mellett eddig még csak 4976 kör szerepel, viszont ez 25.259 kilométert megtételét jelenti, amivel a brit magasan a legtöbb kilométeren keresztül vezette a mezőnyt.

Lewis Hamilton egyértelműen a jelen generáció egyik legtehetségesebb és legsikeresebb versenyzője. Sokan szeretik és sokan utálják, rengeteg dologban lehet kritizálni, azonban az eredményei megkérdőjelezhetetlenek. A hibrid erőforrásokkal szerelt autók érája nyilvánvalóan a Mercedes dominanciájáról szól. Bár nehéz és talán értelmetlen is a Forma-1 kapcsán jóslatokba bocsátkozni, de elég valószínű, hogy a koronavírus-járvány miatt egy évvel eltolt, gyökeres szabályváltoztatások miatt a jövő évi szezon is hasonló képet fog mutatni. Ezzel a brit világbajnoknak komoly esélye van, hogy a legfontosabb rekordot, Michael Schumacher 7 világbajnoki győzelmét ne csak beállítsa, hanem meg is döntse.

Amikor Schumacher 2005-ben elsőként vált hétszeres bajnokká senki se hitte, hogy ezt a rekordot meg tudja közelíteni bárki. 15 évvel később pedig jött egy versenyző, aki mégis megtette, és nagy esélyei vannak, hogy túl is szárnyalja a német legendát. A következő kérdés már csak az, hogy Hamilton hol fog megállni és ki lesz az, aki az ő rekordjait képes lesz megdönteni. Ezekre a kérdésekre nyilván még nem tudjuk a választ, hogy egyáltalán lesz-e bárki, aki képes erre, addig is „kapcsoljuk be biztonsági öveinket”.

Kiemelt kép: Twitter, Lewis Hamilton