A Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezése kapcsán elindított aláírásgyűjtés során már több mint egymillió aláírás gyűlt össze. Az Európai Bizottság a járványhelyzetre való tekintettel november 7-ig hosszabbította meg az aláírásgyűjtés határidejét. Ahhoz, hogy érvényes legyen az kezdeményezés és a Bizottságnak kötelezően tárgyalni kelljen az ügyet hét Európai Uniós országban kell összegyűjteni a megfelelő számú aláírásnak. Ez eddig három országban sikerült, Magyarországon, Szlovákiában és Romániában.

A kulturális autonómia Európa több területén is már régóta megoldott kérdés. 

Olaszország:

Dél-Tirolban nagyszámú németajkú osztrák él, ebben a régióban létrehozták a regionális tanácsot, a regionális bizottságot és a régió elnök tisztségét. A regionális tanácsban az elnök 30 hónapra választják és felváltva olasz illetve német ajkú. A régió elnök szerepe nagyon meghatározó Dél-Tirol szempontjából, hiszen ő képviseli a területet Rómában a miniszteri tanácsban, amikor a régióval kapcsolatos ügyeket tárgyalnak. 

Dél-Tirolban az olasz és a német nyelv egyenrangú, csak az lehet köztisztségviselő, aki mindkét nyelvből rendelkezik nyelvvizsgával. Kötelezőek a kétnyelvű helységnév táblák kihelyezése is.

A régió teljes autonómiát élvez a helyi közigazgatási szervek megszervezése, területgazdálkodás, vízgazdálkodás, földművelés és a kultúra területén. Továbbá részleges autonómiával rendelkeznek a nemzetközi kapcsolatok, egészségügy és külkereskedelemben is.

Svájc:

Bern kanton lakosságának nagyjából 11 százaléka francia anyanyelvű, ők az úgynevezett Berni Jura tájegységen élnek. 2006-ban egy népszavazás eredményeként 52 ezer állampolgár szavazata alapján a Berni Jura lakkossága autonómiát kapott.

Saját regionális törvényhozó testülettel, parlamenttel rendelkezik. A katonai- és külügyek, valamint valutaügyeinek kívül lényegében teljes önállósággal rendelkeznek. A végrehajtói hatalmat a Berni Jura Regionális Parlament által választott Államtanács gyakorolja. Az igazságszolgáltatást a körzeti bíróságok látják el, a legfelsőbb bíráskodást pedig Bern Kanton intézi.

Finnország:

Åland-szigetek korábban Svédországhoz tartozott, jelenleg is nagyjából 25 ezer svéd él a területen. Finnországon belül szélkörű autonómiával rendelkezik a térség, aminek különleges jogállá van az országom belül. Teljes az önállóságuk a rendőrség megszervezése, a népjóléti intézkedések, az egészségügy, a kultúra, a kereskedelem valamint az adópolitika kapcsán. 

A helsinki kormány a svéd kisebbség védelme szempontjából hozott egy olyan törvényt, miszerint a finn anyanyelvűek csak akkor telepedhetnek le a szigeteken, ha megszerezték a regionális állampolgárságot. Ennek feltételei, hogy beszélniük kell svédül és legalább öt évig, megszakítás nélkül az Åland-szigeteken kell élniük. Továbbá nem kötelező az államnyelvnek számító finn ismerete, sokan is beszélik a nyelvet.

Kiemelt kép forrása: Victor Freitas fotója a Pexels oldaláról.