Helstáb Martin, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (BTK) hallgatója, a 65. Országos Függetlenfilm Fesztiválon a Legjobb Kísérleti Animáció díját kapta új alkotásáért. A “Tort ül a kondor” című kisfilmjét idén tavasszal készítette, azóta több hazai filmszemlén vetítették, a mostani a film legnagyobb elismerése. A jelenleg a médiatudományi mesterképzésen hallgató alkotó konzulense Dr. Doboviczki Attila, a kar adjunktusa volt.

A megmérettetésre idén 118 filmet neveztek, előzsűrizés után 43 film közül választotta ki a díjazottakat a zsűri. A szakmai zsűri tagjai a Diák-Oscar díjra jelölt Kis Hajni, filmrendező, M. Deák Kristóf, a FOMO operatőre, Hegyi Dávid, zeneszerző, Buzás Mihály, forgatókönyvíró, valamint Orosz Csilla, televíziós szerkesztő. A nagymúltú filmfesztivált idén az agárdi MeDoRa Parkban tartották, a díjátadóra október 30-án került sor. A fesztivál igazgatója Czabán György, fővédnöke a Balázs Béla-díjas Buglya Sándor, filmrendező. Helstáb Martint korábban már kétszer díjazták a fesztiválon, 2017-ben a legjobb animációnak-, 2018-ban pedig a legjobb kevert technikájú filmnek járó díjat hozta el.

“Tort ül a kondor” című kisfilmjét tavasszal a 4. Ceglédi Filmfesztiválon díjazták, azóta bemutatták a 9. Bujtor István Filmfesztiválon, Szolnokon az 51. Alexandre Trauner Nemzetközi Filmfesztiválon, és a 27. Országos Diákfilmszemlén is.

A Mecseken forgatott kisfilm története egy különleges küldetésen lévő kommandós-szerzetes vadászatát mutatja be egy rejtőzködő óriás szalamandrára. A filmben megjelenik egy repülő robotszonda és kitalált nyelven beszélő madárszörny is. Az alkotás a közönséget formabontó, avantgárd, humoros megjelenésével, a szakmabeli értő nézőket bölcseleti mélységével nyerte meg. A díjat a Nemzeti Filmintézet biztosította.
Helstáb Martin filmes pályafutása a PTE-ről indult, 2016-ban végzett a Műszaki és Informatikai Kar Televíziós Műsorkészítő szakán.