Két fiatal magyar lány állított elő egy speciális baktériumkoktélt, amely elmondásuk szerint hét hét alatt bármilyen egyszer használatos műanyagot képes lebontani. A Poliloop nevű start up, melyet ők hoztak létre most kezdi el a tesztelést, egyébként már amerikai cég a világ egyik legelismertebb nemzetközi akcelerátora, az amerikai Techstars is befektetett a magyar lányok projektjébe.

A Poliloop két alapítója, Madaras Liz és Lévay Krisztina a Budapesti Műszaki Egyetem gyógyszervegyész-mérnöki mesterképzésén ismerkedett meg. A hagyományos, gyógyszercégeknél épített vegyészmérnöki karriernél többre vágytak, ezért az egyetemi óráik után és hétvégente, saját erőforrásból kezdtek laboratóriumi kutatásokba, amely során azt kezdték vizsgálni, hogy szakterületükön hogyan segíthetnék a természet védelmét. – írja a forbes.hu

Az is kiderült, hogy nagyjából két éve fejlesztik a baktériumot, mostanra állt elő olyan vegyület, ami képes a műanyagot pár hét alatt lebontani, a folyamat végére pedig szerves anyag válik a műanyagból, hiszen a lebontás során szerves iszapot vagy komposztot kapunk. Eljárás során semmilyen káros anyag nem keletkezik, a technológia valóban zöld, és a bolygó egyik legnagyobb problémájára, a műanyag-szemétre adhat választ.

Következik az ipari tesztelés, ha ott is jól megy minden, akkor talán két magyar nő mentheti meg a bolygónkat.