2020. október 30-án, Budapesten befektetési és szindikátusi szerződést írt alá Vida József, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankholding Zrt. vezérigazgatója, dr. Lélfai Koppány, a Budapest Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója és dr. Balog Ádám, az MKB Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

A napokban már meg is kezdi működését a Magyar Bankholding Zrt. A Takarék Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Budapest Bank Csoport meghatározó tulajdonosai október 30-i aláírásukkal a májusi szándéknyilatkozatukat erősítették meg és befektetési, szindikátusi szerződést írtak alá. Az aláírással egyidőben döntöttek arról, hogy beviszik banki részesedésüket a frissen megalakított közös holdingtársaságba. Miután az érintett felek megtették a lépést, az engedélyezési eljárást követően, az aláírás utáni napokban Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jön létre. Az így létrejött bankcsoport szilárd értéke meghaladja a 740 milliárd forintot. A létrejött bankcsoportban a Magyar Állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén 30,35 százalék, az MKB tulajdonosai 31,96 százalék, az MTB tulajdonosai pedig 37,69 százalék részesedést szereznek a szellemi értékek bevitelének teljesülésekor.

A szerződés aláírásának előzménye, hogy a Budapest Bank Zrt. és a Magyar Külkereskedelmi Bank Zrt. valamint a Magyar Takarékszövetkezeti Bank részvényesei az idei év május 26-án közös szándéknyilatkozatukban rögzítették, hogy szakértők bevonásával megvizsgálják egy univerzális bankcsoport létrehozásának lehetőségeit. Az előzetes szándéknyilatkozat érdekében megalapították a három bank tulajdonában álló Magyar Bankholding Zrt.-t. A nyári hónapokban a Rothschild & Co befektetési bank és számos nemzetközi tanácsadó cég bevonásával a szerződő felek elvégezték a szükséges jogi, gazdasági, pénzügyi és szervezeti átvilágításokat és felbecsülték, hogy a három pénzintézet bankcsoportként történő működtetése milyen együtthatásokat eredményez.

A múlt héten aláírt szindikátusi szerződés, vagyis együttműködési megállapodás, ennek a megkezdett folyamatnak a végeredménye.  A létrejött együttműködés lehetővé teszi, hogy létrejöjjön Magyarország második legnagyobb, hazai tulajdonú, univerzális bankcsoportja.

A Magyar Bankholding létrejöttével egyidejűleg, annak felsővezetése is megkezdi az eredmény orientált működést. A frissen felállt társaság igazgatósági elnökének tisztét a jövőben dr. Barna Zsolt, a vezérigazgatói tisztet és feladatokat Vida József látja el, az együttműködő pénzügyi szakemberek közösen irányítják majd a holding munkáját. Az igazgatóság további tagjai: dr. Balog Ádám, dr. Lélfai Koppány, dr. Tajthy Attila.

A pénz világának magyar szakemberei remélik, hogy az új bankcsoport stabil hátteret biztosíthat a jövőbeli külföldi terjeszkedésekhez. Ezzel pedig az ország Gross National Income (GNI) mutatója, magyarul az ország bruttó nemzeti jövedelmének számai is javíthatók.

„A Budapest Bank, az MKB és az MTB közötti szinergiák kiaknázásával egy hosszú távon is stabil, válságálló, tőkeerős és jelentős növekedési potenciállal rendelkező bankcsoport jön létre, amely fontos szerepet tölthet be a koronavírus járvány okozta gazdasági válsághelyzet kezelésében, a magyar gazdaság újraindításában, a magyar pénzügyi szektor versenyképességének fokozásában és a munkahelyek megőrzésében is” – nyilatkozta az Origonak Bártfai-Mager Andrea, a Nemzeti Vagyon Kezeléséért Felelős Tárca Nélküli Minisztériumának, tárca nélküli minisztere.