A Kozármislenybe látogatók megtapasztalhatják, hogy a település lakói szeretik a szép otthonokat, és maguk körül a rendet. Az igényesség mellett az itt élők többsége igazi állatbarát szemléletről ad nap, mint nap tanúbizonyságot. Szinte minden családi háznál kutyabuksi bukkan ki a kerítésen. Ezek az ebek rendszeresen látogatják az állatorvost, ápoltak, jól tápláltak, barátságosak. Igazi családtagok, gazdájukkal rendszeresen sétákat tesznek. Nekik kívánt kedvezni Kozármisleny Város Önkormányzata a közelmúltban hozott döntésével.

A döntés kapcsán a városháza melletti parkerdőben az elmúlt hetekben elkezdődött egy olyan hely kialakítása, ahol az ebtartók aggodalom és bűntudat nélkül engedhetik majd szabadon kutyáikat. A parkban formálódik a kutyafuttató, ahol a kis házi kedvencek tágas, de mégis zárt vagyis dróthálóval körbe kerített helyen, szabadon futkározhatnak társaikkal, vagy éppen egyedül.

A jelenlegi képviselő testület tagjainak választási kampányában is láthattuk, hogy a mislenyi kutyások kezdeményezése nyitott fülekre talált. A kutyafuttató kérdésében 2020 őszére érett meg a helyzet a megvalósításra.

„A helyszín kiválasztásában az internetes közösségi oldal látogatói segítettek. A legtöbb szavazatot a parkerdő kapta, így itt valósul meg a kutyabarát beruházás. A kivitelezés a kor szelleméhez, és a város nívójához igazodik. Elképzelésünk szerint egy modern, a kutyák mozgásigényét kielégítő, de a parkban sétálók biztonságát mindenkor szem előtt tartó kutyafuttató létesül a parkerdő területén. Mivel a beruházás teljes egészében a város önkormányzatának forrásából valósul meg, legfontosabb gondolatunk a takarékosság volt. Első lépésként megkerestünk egy helyi vállalkozót, hogy lehetőségeihez mérten segítsen a tervünk megvalósításában. A kozármislenyi SM-STIL Kft. tulajdonosai, Sudár Miklós és felesége Irénke, felajánlotta, hogy térítésmentesen legyártják a szükséges kerítés anyagot, és önköltségi áron biztosították a településnek az időközben már a helyükre is került dróthálót tartó oszlopokat. Az önkormányzat beszerezte, és így már a helyére kerülhetett a bejárati kiskapu. Ezúton is felhívom és kérem a város lakosságát, kutyatulajdonosokat, állatbarátokat, vállalkozókat, hogy lehetőségeikhez mérten, kérem anyagilag támogassák elképzelésünket, hogy egy európai színvonalú kutyabarát helyet hozhassunk létre városunkban. Szolárlámpás megvilágítású környezetet, faelemekből akadálypálya eszközöket szeretnénk telepíteni a kutyafuttatóba. A végső álom a több állomásos kutyapark megvalósítása.” – adott választ kérdéseimre Böröcz Tamás, Kozármisleny Város Önkormányzata Képviselő-testületének tagja, a Szociális és Oktatási Bizottság tagja, tanácsnok.

Az igényes és állatbarát kutyatartásnak köszönhetően országszerte egyre népszerűbbek a házi kedvencek szabad mozgását biztosító kutyaparkok. Ezekben a zöld környezetekben létrehozott, minden igényt kielégítő szabadidős parkokban a kutyák legálisan futkározhatnak póráz nélkül, és játékosan tölthetik idejüket gazdáikkal, városi környezetben.

Miért tartsunk kutyát?

Mert, megtanít bennünk a másság elfogadására, egy élet gondozására.

Mert, ha kutyánk van, sokkal többet mozgunk.

Mert, biztonságérzetet ad, őriz, véd.

Mert, bánatunkban felvidít, örömet okoz.

Mert, felelősségteljessé tesz.

Mert, megtanít a feltétel nélküli szeretetre.