Tokelau egy apró szigetcsoport a Csendes-óceán déli részén, Ausztráliától mintegy 4000 kilométerre. Új-Zéland birtokában áll, de az ENSZ gyarmati listáján szerepel. Közel 1500 fős lakosságával (2016-os népszámlálás szerinti adatok) a világon a második legtöbb domainnevet regisztrál a .tk TLD-vel rendelkező szigetország a .com után. Ezzel megelőzve Kínát, Németországot és az Egyesült Királyságot.

Mi az a TLD?

A DNS (Domain Name System) szerverek hierarchikusan szervezettek és a skálázhatóság érdekében nagyszámú DNS szerver szükséges, amelyek szét vannak osztva az egész világon. Ez azt jelenti, hogy egyik DNS szerver sem tárolja az egész címet, hanem a domain címeket három fő részre oszthatjuk. Root-szerverek, azaz gyökér szerverek, ebből 13 DNS szerver létezik és a legtöbb Észak-Amerikában. TLD (top-level domain) ide tartozik a .com, .edu, az országhoz tartozó domainek mint a .hu, .fr stb. Ezenkívül léteznek még hiteles DNS szerverek.

Forrás: ZookNIC, Q2 2020; Verisign, Q2 2020; Centralized Zone Data Service, Q2 2020

Még 2000-ben egy Joost Zuubier nevezetű amszterdami székhelyre bejelentett cég vezérigazgatója, a Hotmail ingyenes e-mail szolgáltató sikerétől felbuzdulva lehetőséget érzett átültetni az ötletet a weboldalakra. Olyan szabad országkód domaineket kerestek, amelyek még nem voltak regisztrálva. Így esett a választás a .tk ccTLD-re (country code top-level domain), amelynek létezéséről a tokelauiaknak fogalma sem volt. Első körben Zuurbiernek el kellett magyaráznia a szigetlakók számára, hogy mi az az internet. Ráadásul az Internet Corporation for Assigned Names and Number (ICANN), amely az internettel kapcsolatos feladatok ellátásáért felel, először nem hitte el, hogy Tokelau valóban létezik.

Zuurbier szerencséjére végül létrejött a megállapodás, hogy cége kibérelheti az ország domainnevét. Cserébe bevezette a szigetre a szélessávú internetet és 120 számítógépes berendezést adományozott nekik, melyből a legtöbb laptop volt, mert csak éjjel 10 óráig volt áramellátás a szigeten. Hat év munka után a Freedom Registy 2006-ban elindította a .tk domainjét. Népszerűségét annak köszönheti, hogy kezdetben diákok használták, akik olcsón szerették volna regisztrálni a weboldalaikat. A .tk domainekre pedig bárki regisztrálhatott ingyen, cserébe egy hirdetést kellett megjelentetni a weboldalukon és el kellett érniük minden 90 napos periódusban a 25 egyedi látogatószámot. Később a 2010-es évek után megugrott a .tk weboldalak száma. Részben a visszaéléseknek volt köszönhető. A .tk weboldalak 3,5%-át valamilyen adathalász webhelyre használták, amit a Freenom igyekezett kiszűrni. Részben pedig annak, hogy eltávolították a reklámokat a weboldalakról. Ráadásul a .tk domainnek Törökországban is elterjedt használata, hiszen a saját .tr nem biztosított ingyenes felhasználást.

Bár a legtöbb domainnév regisztrálása ingyenes, bizonyos címek regisztrálásárt díjat számít fel. Például a könnyen megjegyezhető, kevesebb mint négy karakter hosszú, vagy márkanév regisztrálásáért. Tokelau GDP-jének egyhatodát teszi ki a domainek regisztrálásából befolyó bevétel.

A Csendes-óceán déli részén egy másik sziget is a domain nevek regisztrációjának díjából profitál. Niue egy nem független, Új-Zélandhoz társult állam, melynek államfője II. Erzsébet brit királynő. Niue szigetén 2003 óta ingyenes a Wi-Fi hálózati elérhetőség, amit a domain nevek regisztrációjának díjából fedeznek az IUSN (Interner Users Society of Niue) alapítványon keresztül. A hálózat a 2004-ben a Heta ciklon pusztítása alatt is stabil maradt. Niue területén jelenleg az egyetlen ISP-t az IUSN működteti, habár egyes falvakban nem teljes a lefedettség.

ISP (Internet Service Provider): internetszolgáltató, egy olyan vállalkozás, amelynek feladata a publikus internethez való csatlakozás fizikai és adminisztratív kialakítása.

Anguilla sziget, Nagy-Britannia tengerentúli területe. A Kis-Antillák része, mindössze egy rövid hajóútra található Szent-Márton szigetétől. A turisták kedvenc fehérhomokos tengerpartja és luxusnyaralói miatt a turizmus komoly bevételforrást jelent a sziget számára. Azonban valami mással is kitűnik. A .ai TLD-je miatt igen népszerű a mesterséges intelligenciával (artificial intelligence) foglalkozó vállalatok számára. Minden .ai domain regisztrálásáért cserébe a sziget évente 50 dollár díjat szed. Az összes .ai domannel regisztrált weboldal 2018-ban 2,9 millió dollárt jelentett a sziget számára.

A hálózaton az eszközök és routerek IP cím alapján kommunikálnak egymással. Az átlagember számára viszont meglehetősen nehéz volna minden egyes felkeresni kívánt weboldal IP címét megjegyezni. Erre találták ki a Domain Name System (DNS) rendszert, ami gyakorlatilag olyan, mint egy hálózati szótár.

Az első általános domain neveket (.com, .edu, .gov, .int, .mik, .net és a .org) az 1980-as években hozták létre. Ezek közül a .com, .net és a .org korlátozás nélkül regisztrálhatók. A 2000-es évek elején bevezettek további hét új, majd további hat új TLD-t. Azóta pedig ott tartunk, hogy az ICAAN engedélyezte a .catholic domain neveket 2015-ben, de szerepelnek olyan nevek is, mint .beer, .porn és a .adult végződésű domain nevek is. Az ICAAN 2009-ben jóváhagyta Székelyföld .sic TLD regisztrálását, egyelőre nem tudni, mikor lesz elérhető a tartomány.

A teljes lista itt olvasható: https://data.iana.org/TLD/tlds-alpha-by-domain.txt

Az első regisztrált domain név a symbolics.com volt, melyet 1985. március 15-én regisztráltak. 1995-ig a domain nevek regisztrálása teljesen ingyen volt. Mígnem a Network Solutions meg nem kezdte a domain nevek értékesítését. Egy két éves regisztráció 100 dollárnál kezdődött. 1997-ben 70 dollárra csökkentették, mióta megalakult az ICAAN azóta jelentősen csökkent a domainnevek regisztrációjának díja. A legdrágább TLD a .ng végződésű nigériai domain, amely évente 40.000 dollárba kerül.

Habár a Szovjetunió felbomlott 1991 végén, az országhoz tartozó domain nevek regisztrálása még mindig egyre gyarapszik, körülbelül 45.100.000 .su domain név alatt regisztált oldal található az interneten. Bár az nem világos, hogy az ICANN szabályainak megfelel-e, de 2001-ben újra elkezdték értékesíteni a .su végződésű domain címeket. Egy regisztráció 100 dollárba kerül és az Orosz Nyílt Hálózatok Fejlesztésének szervezete kezeli.