Kanász-Nagy Máté Újpest alpolgármestere, valamint az LMP – Magyarország Zöld Pártjának nem rég megválasztott férfi társelnöke. Tőle kérdeztük meg, hogy mi ma az LMP, hogy mi a zöld párt célja, hogy érinti az új választási törvény az összefogást, és miként látják a kormány víruskezelését.

– Kezdjük egy aktualitással. Az LMP mit szól a kormány új választási törvényéhez?

– Egyértelmű hatalomtechnikai játszma ez a Fidesz részéről, amikor választási törvényt módosítanak, akkor a Fidesznél kulturáltabb rendszert üzemeltető pártok bevonják az ellenzéket, a nyilvánosságot, nem éjfél előtt a járványhelyzet közepén módosítanak. Máshol konszenzussal szokták megváltoztatni a választási törvényeket, de itt nem ez történik – hatalmi játszmáról van  szó, azt gondolom, hogy ez a törvény is annak a törvénykezésnek a része, amit ránk zúdítottak: 34 új törvényt hoztak, szerintünk mindet vissza kéne vonni, és végre valahára kormányoznia kellene a kormánynak, és harcolni a járvány terjedése ellen.

– Hogy érinti az új törvény az összefogást?

– Ez a törvény egyértelműen az egylista felé tereli a dolgokat, ami tőlem egyébként sem áll távol. Nagyon fontos, hogy összefogás van és lesz, minden körzetben egy az egy ellen fogunk indulni. De ez elsősorban technikai kérdés. Amivel foglalkoznunk kell, hogy milyen programmal, vízióval készülünk a kormányzásra. Az LMP például egy zöld minimum programot alkot meg, amit hamarosan bemutatunk a választók számára is.

– Miről szól ez a zöld minimum program?

– Az elmúlt bő tíz éves politikánk összefoglalása lesz, markáns szerepet fog betölteni a Paks II leállítása, a megújuló energiahordozók szerepe, a szociális dolgozók munkabérének emelése, az alapvető élelmiszerek áfájának 5%-ra történő csökkentése, nyugdíjemelés ami a szociális válságra reflektál, környezetvédelem átszervezése, kerékpárosbarát politika, zöldfelületek védelme, zöldfelületeken való építkezésekre moratórium. De hamarosan ezt az egész programot a nyilvánosság elé tárjuk, ami egy 10-12 pontos javaslat lesz. Természetesen egy hosszabb, bővebb program is készülni fog.

– Ha már összefogás, az LMP reálisan hány helyet szeretne kapni a listán, hány egyéni körzetben szeretnének indulni a Fidesszel szemben?

– Nem számokat mondanék, hanem olyan célkitűzést határoznék meg, hogy 2022 után is legyen markáns zöld képviselet a parlamentben, és ennek a képviseletnek szervezeti kereteket kell adni. Ugyanis olyan elemi erővel zúdulnak ránk a 21. század környezeti gazdaság, társadalmi problémái, a klímaváltozás, a vírusok, amelyre a zöldpolitika lehet a válasz.

– Sokat változott az elmúlt 10 évben a párt. Mi ma az LMP? Kiket képvisel? Inkább bal, vagy inkább jobboldali?

– Hogy mi ma az LMP? Zöld, ökopolitikai párt. 10 évvel ezelőtt, amikor bekerültünk a parlamentbe, volt egy vállalásunk, miszerint túlmutatunk a jobb-baloldali dolgokon, ezeket meg kell haladni. Hiszen a zöldpolitika nem jobb vagy baloldali, a környezetvédelem és a közelgő klímakatasztrófa mindkét oldalt egyformán fogja érinteni. Egyszerre kell nézni a három dimenziót: társadalmat, gazdaságot és a környezetet. Amikor döntéseket hozunk, mind a három dimenziót egyszerre kell nézni, és mind a három dimenzió fenntarthatóságát figyelembe kell vennünk. Ahhoz, hogy boldog életet élhessünk nem csak a piacra van szükség, hanem jóllétre is. Jó levegőre, nyugodt környezetre, egészséges élelmiszerekre, stresszmentes életre, zöld környezetre. Azt gondolom, ezek a dolgok meghaladják a jobb-bal tengelyt.

– Mi a véleménye a kormány járványkezeléséről?

– Azt gondolom, hogy ezt a kérdést kétfelé kell választani. Az egyik területe  a védekezésnek, amikor konkrétan a vírus ellen harcolunk és itt járványügyi epidemiológiai intézkedésekre van szükség, mint a maszk, tesztelések, védőoltás. Ez egészségpolitikai kérdés, mi sajnos jelentős késésben voltunk, más országok sokkal hamarabb hoztak korlátozó intézkedéseket, nálunk csupán néhány napja lépett érvénybe, ez megkésett, igaz a keménységüket vagy a drasztikusságukat nézve illeszkednek a jelenlegi helyzetbe. Ami hiányzik továbbra is, az a tesztelés, gondolok a gyors és labortesztekre egyaránt, ezen a téren fejlődni kell.

A másik nagy terület a gazdasági-szociális ágazat kezelése. Itt visszaesést látok, továbbra sem 9 hónapos az álláskeresési járadék, nem biztosítanak 100%-os táppénzt a betegeknek, illetve a társadalombiztosítás kiterjedésének a csökkentése sem jó út. Most mutatkozik meg igazán, hogy a munkaalapú társadalom rendszere elbukott, ami arról szólt, hogy ha munka van, akkor minden van. De láthatjuk, ha nincs munka akkor semmi sincs. Rengetegen vesztették el az állásukat, őket a kormány az út szélén hagyta. Ez véleményünk szerint tarthatatlan.