Hosszú idő után jelentkezünk ismét recepttel, ennek főleg az az oka, hogy az egyéb teendőim miatt kevesebb időm volt írni és ezért inkább az interjúkra összpontosítottam. Sajnos a Covid helyzet miatt bevezetett korlátozó intézkedések az éttermi interjúkat most nem teszik lehetővé (legalábbis sok értelme nem lenne olyan éttermek bemutatásának, amik éppen zárva tartanak). De azért dolgozunk tovább, jövő héten több Pécshez közeli őstermelővel fogunk bemutató interjút készíteni, meg néhány új recepttel is kedveskedünk nektek.

A kép illusztráció. Forrás: pixabay.com

Ezúttal ismételten egy tipikus „ahány ház annyi szokás” receptet osztunk meg, a bolognai spagettiét, annak is egy egyszerűbb, otthon elkészíthető változatát. Biztos vagyok benne, hogy egy olasz szakács nem ezekkel az alapanyagokkal és nem így készítené el, de itt most talán nem is ez a cél :).

Hozzávalók:

  • 1/2 kg darált hús
  • 10 dkg szalonna
  • 2 közepes fej hagyma
  • 1 paradicsom
  • 1/2 paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg sűrített paradicsom
  • Só, bors, majoranna, bazsalikom
  • 20 dkg sajt
  • 1 csomag spagetti tészta
  • Kevés olaj

A hagymát, szalonnát apró kockára vágjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk. Ha már majdnem kész, hozzá adjuk a szintén apró kockára vágott paprikát, fokhagymát, paradicsomot (egyes helyeken sárgarépát is adnak hozzá, én azt ide annyira nem szeretem). 2-3 perc múlva jöhet hozzá a darált hús. Hogy ez pontosan milyen hús, az nagyon változó lehet, láttam már marhából, sertésből, marha-sertés keverékből meg csirkéből is elkészíteni, sőt, édesanyám az elmúlt időszakban úgy is készítette, hogy nem is klasszikus darált húst készített (vagy vásárolt), hanem a csirkehúst vágta nagyon apróra, és azt tette az ételbe. Higgyétek el, úgy is nagyon finom. Ezután fűszerezzük, a só, a bors, a majoranna és a bazsalikom viszonylag állandó fűszereket, de az oregánó is szóba jöhet azok számára, akik ezt az ízvilágot jobban szeretik (személy szerint marhahúshoz szeretem, viszont a sértéshez annyira nem, de ezt ízlés szerint lehet válogatni). A fűszerezést követően 15-20 percig pároljuk, majd felöntjük kb. 3 dl vízzel, és hozzá adjuk a paradicsom pürét. 10 perc alatt készre fűzzük. A spagetti tésztát a hagyományos módon megfőzzük, majd a kettőt gondosan összekeverjük. Általában reszelt sajttal szokták tálalni.

A kép illusztráció. Forrás: piaxabay.com

Van recepted, amit szívesen megírnál? Írd meg az info@bahir.hu e-mail címre!