Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke javasolta Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy két évre függesszék fel az iparűzési adó beszedését. A hír miatt számos önkormányzat zúgolódni kezdett, hiszen ezek a bevételek rendkívül fontosak a települések számára. Nem csak az ellenzéki, hanem a kormányközeli polgármesterek, képviselők is kifejtették nem tetszésüket, például Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András, vagy a pécsi Fidesz frakcióvezetője, dr. Csizmadia Péter.

Ahogy a közösségi oldalán fogalmazott az önkormányzati képviselő

Az önkormányzatok szabad felhasználású saját bevételeinek gerincét (sőt szinte teljes vázrendszerét) a helyi gazdasági élet szereplői által befizetett iparűzési adó képezi. (Az IPÁ-t csak kiegészítik az egyéb közhatalmi bevételek, mint a településenként változó mértékű építmény és telekadó, idegenforgalmi adó, hatósági díjak, stb.). Amennyiben ezt a vázat anélkül rántanák ki teljes egészében az önkormányzatok testéből, hogy semmilyen helyettesítő bevételhez, támaszhoz nem jutnának, akkor annak egyenes következménye lenne, hogy az érzékelhető mértékű iparűzési adóbevétellel rendelkező települések összecsuklanának. Még akkor is, ha „csak” felfüggesztésről beszélünk, tehát egy későbbi időpontban ugyan, de ez a bevétel végül realizálódna az önkormányzatok büdzséjében.”

Csizmadia szerint ha ez a bevétele kiesne az önkormányzatoknak, az más szektorok működését is veszélyeztetné, mint például a helyi kulturális, civil- és sportéletet, a helyi egészségügyet és a szociális ellátórendszert is. Ez pedig – szerinte – végtére a gazdaságra csapódna vissza.

A Fidesz frakcióvezetője szerint olyan megoldást kell kitalálni, a bajba jutott vállalkozások megsegítésére, amely az önkormányzatok működőképességének fenntartását is biztosítani képes.