Donald Trump elnök kedden a Twitteren keresztül bejelentette, hogy elbocsátotta Christopher Krebs-t, a Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) igazgatóját, aki fontos szerepet játszott az amerikai elnökválasztások hazai és külföldi beavatkozásoktól való védelmében. A 2016-ban történt orosz hackelési műveleteket megelőzve Krebs szakmai munkája a kiberbiztonság és a kockázatelemzésre összpontosított. Létrehoztak egy weboldalt a félrevezetések és a dezinformáció elkerülése végett. A weboldal segített eloszlatni a kétes pletykákat a szavazások biztonságával kapcsolatban.

Krebs elbocsátása nem volt váratlan, hiszen pár héttel ezelőtt Trump a twitteren keresztül elbocsátotta a védelmi titkárát, Mark Espert és elnöksége alatt más tisztviselőket is felmentett. Krebs pedig szisztematikusan vitatta az elnök álláspontját arról, hogy az amerikai elnökválasztások csalással értek véget. Krebs ügynöksége azt nyilatkozta, hogy alaptalanok Trump állításai és nem volt még ilyen biztonságos választás az amerikai történelemben, mint a 2020-as. „A november 3-i választás volt a legbiztonságosabb az amerikai történelemben.” – írta a cisa.gov november 12-én kiadott nyilatkozatában. Továbbá azt is, hogy „Nincs bizonyíték arra, hogy bármely szavazórendszer törölte volna, elvesztette volna, vagy megváltoztatta volna a szavazatokat, vagy bármilyen módon veszélybe került volna.”

kép: cisa.gov

Noha valóban nem állították, hogy nem történt csalás, csak azt, hogy nincsen rá bizonyíték, november 17-én, kedd este Trump szokásához híven a Twitteren fakadt ki az állítás ellen. Rendkívül pontatlannak nevezte a választások biztonsági intézkedéseit, mert szerinte hatalmas szabálytalanságok és csalás történt, amiben kitért az elhunytak szavazataira is, valamint arra, hogy a közvélemény ellenőrzőket nem engedték be a szavazóhelyiségekbe továbbá, hogy a Trump szavazatokat Bidenre változtatták. Végül kirúgta a CISA legfelsőbb emberét hol máshol, mint Twitteren.


Az elnök posztjait az utóbbi időben a Twitter vitatott információnak kezelte. Krebs és a CISA a Rumor Control blogján éppen a dezinformáció megfékezését és a hackerekkel kapcsolatos hamis információk elterjedését próbálták visszaszorítani. A kirúgásról Krebs is a Twitteren keresztül értesült. „Megtiszteltetés volt szolgálni. Jól tettük. […]” posztolta azt követően tweetjében. Később kifejtette bővebben, hogy a CISA feladatai közé nem tartoznak a csalással kapcsolatos bűnüldözési ügyek.

Nyitókép: MTI/EPA/Polaris Images pool/Chris Kleponis