Orbán Viktor beszélt erről péntek reggel a Kossuth Rádióban. Magyarország miniszterelnöke büszkén jelentette be, hogy az ország 2,5 milliárd eurónyi külföldi hitelt vett fel (ez átszámolva nagyjából 900 milliárd forint), harmincévre. A pénz egy része fejlesztésre, míg másik része adósságrendezésre fog menni.

A miniszterelnök a felvett hitelt, amit 87 éves koráig törleszthet az ország, sikerként értékelte: „Jól láthatóan ma Magyarország gazdasági megítélése még a nyugati piacokon is olyan stabil, hogy ilyen forrásokhoz tudunk jutni. (…) Magyarország ma olyan lábakon áll, ez nem 2008 meg 9, még itt a szocialista kormány időszaka, amikor térdre estünk a válság első szelétől vagy fuvallatától, olyan erős lábakon állunk, hogy Magyarország bármilyen nehéz időszakot saját gazdasági megbízhatóságának, erejének köszönhetően nemcsak átvészel, hanem közben fejlődni is tud.” – számol be a hírről a 444.

Igaz Orbán nem mindig állt ilyen pozitívan a hitelekhez, például 2008-ban még a parlamentben – akkor még ellenzékiként – mondta el, hogy „ha Magyarország a jövőben is hitelekből, és nem a gazdasági növekedésből állít elő forrásokat, állandó adósrabszolgaságban marad.”

Az IMF hitelek ellen is ágált, 2016-ra sikerült azt visszafizetnünk, akkor úgy fogalmazott, hogy „este minden magyar családnak jó oka van arra, hogy kinyisson egy jó üveg vörösbort és koccintson a haza egészségére”.

Orbán gazdasági „szabadságharcának” az egyik fontos eleme volt, a külföldi hitelek kiszorítása, de még áprilisban is így nyilatkozott:

„Kedden fogjuk bemutatni, azt hiszem, a magyar gazdaságtörténet legnagyobb gazdaságélénkítési tervét, ami négy fejezetből áll. Az első a munkahelyek megőrzése, a második az új munkahelyek teremtése, tehát óriási erőkkel dolgozunk azon, és nagy erőket szeretnék mozgósítani, hogy részben megvédjük azt, ami még megvédhető, de azonnal támadjunk, és hozzunk létre minél több új munkahelyet. És ezt fogja elősegíteni majd az akciótervünk. Ha nem ezt tesszük, akkor segélyalapú gazdaság lesz, akkor hiteleket kell felvenni, leginkább külföldről, és bekanyarodunk abba az utcába, aminek a végén ott vár bennünket az IMF, meg a Soros György-féle pénzügyi spekulánsok. Azt javaslom, hogy ezt ne tegyük.”

Ennek ellenére Magyarország mégis 900 milliárd forintnyi hitelt vesz fel, ez kétszer annyi pénz, mint amennyit stadionokra költöttünk az elmúlt tíz évben, s nagyjából annyi, amennyi pénzt a magyar sportcsapatok TAO-címen elköltöttek.