Mint ismert 2022-ben az ellenzék minden egyéni körzetben egy jelöltet fog indítani, a kormánypárt aspiránsaival szemben, ám egyelőre több kérdés is felmerül, pláne Baranya 1-ben. Ez volt a kevés egyéni körzet egyike, ahol 2018-ban nyerni tudott az ellenzék, akkor Mellár Tamás győzte le Csizi Pétert.

Mellár Tamás professzor urat az imént kerestük telefonon, és lapunknak elmondta: indulni kíván 2022-ben is, ha kell akkor az előválasztáson.

Előválasztás pedig a jelek szerint biztosan lesz, hiszen a DK Baranya 2 mellett, Baranya 1-ben is jelöltet fog állítani, Auth István személyében. Professzor úrral ellentétben Auth nem a tudományos életből, hanem a vendéglátósok világából érkezett a politikába, jelenleg önkormányzati képviselő.

De mi lesz a többi ellenzéki párttal?

A városházán pletykaszintjén felmerült, hogy akár Ruzsa Csaba alpolgármester is megmérettethet, de az MSZP helyi elnöke, Csaba István is lehet jelölt. A Jobbik 2018-ban Fogarasit jelölte, a Momentum pedig Nemes Balázst. Azóta mindketten a városházán dolgoznak, fontos pozícióban, kérdéses, hogy feladnák-e ezt egy esetleges jelöltségért cserébe. Az LMP vélhetően Baranya kettőre koncentrál, ahol a párt egyik legerősebb embere, Dr. Keresztes László Lóránt frakcióvezető fog indulni, Hoppál Péterrel – és ha lesz ellenzéki előválasztás, Zag Gáborral – szemben.

De ki lehet a Fidesz jelöltje?

Csizi szinte biztosan nem, ő a 2018-as vereség után más pályára állt. Felmerülhet a kormánypárti frakcióvezető, Dr. Csizmadia Péter neve, kerestük telefonon egyelőre nem értük el, hogy megkérdezzük tőle: kíván-e indulni. Szóba kerülhet a Fidesz oldaláról Vári Attila, korábbi olimpikon, és polgármester-jelölt is. Mi „láthatatlanban” Csizmadiára fogadnánk, habár ő arra is esélyes lehet, hogy 2024-ben Péterffy kihívója legyen. Előfordulhat az is, hogy kívülről érkező szereplőt indít a Fidesz, igaz ha van körzet, ahol kiváltképpen fontos a pécsiség, és a tükeség az pont Baranya 1. 2018-ban a Fidesz itt csupán 36.97%-ot kapott, Mellár pedig 39.26-ot. Professzor úr annak ellenére is nyerni tudott, hogy akkor szinte minden ellenzéki párt indított jelöltet, ebből kiindulva, ha az ellenzék jól választ (és könnyen lehet, hogy a jó döntés, ha nem változtatnak semmin és marad Mellár), akkor ez számukra egyértelműen nyerhető körzetnek tűnik. Ennek ellenére a Fidesz-KDNP-t sem szabad leírni, megfelelő kampánnyal, helyben eladható jelölttel akár meglepetést is okozhatnak.