Nem árulunk el nagy titkot, hogy a mobilokban használt lítium-ion akkumulátor az idő múlásával veszít hatékonyságából. Átlagos élettartama 300-500 felöltés. Amennyiben megfelelő módon használjuk, a statisztikák alapján körülbelül 150 töltésnél érjük el az akksi kapacitásának 90%-át, 300 teljes töltés után az akkumulátor kapacitása – a tárolható energia mennyisége – már a kezdeti kapacitás 80% -ára csökken.

Mint minden gép és elektromos eszköz, a lítium-ion akkumulátor élettartama is nagymértékben függ attól, hogy a fogyasztó hogyan használja az eszközét. Rendellenes működési feltételek mellett az akkumulátor kapacitása a vártnál gyorsabban csökken, ami végül lerövidíti az élettartamot és az okostelefon idő előtti cseréjét.

Az alábbiakban bemutatunk néhány tippet, hogyan lehet megakadályozni az akkumulátorok idő előtti romlását, ami nemcsak költségmegtakarítást jelent, hanem segít csökkenteni a hibás elektromos készülékekből származó mérgező hulladékokat és az okostelefon-akkumulátorok gyártásának egyéb környezeti hatásait is.

A szélsőséges környezeti hőmérséklet a telefonnak is árt

A készülék elfogadható üzemi hőmérséklete 16 ° C és 22 ° C között van. 35 ° C feletti hőmérsékleten már nem csak nekünk van melegünk, telefonunk se szereti.  Az okostelefonokat ne rakjuk – és főleg ne töltsük – radiátorok, kemencék, fűtőberendezések és egyéb hőtermelő eszközök közelében. Az akkumulátor élettartamának csökkenése akkor is előfordul, ha rendkívül hideg (10 ° C alatti) környezetnek vannak kitéve, bár a hatás átmeneti.

Töltés előtt vegyük ki a tokból a telefont

Az okostelefonok feltöltése észrevehetően hőt termel, ami visszafordíthatatlan negatív hatással van az akkumulátor élettartamára, amint azt korábban említettük. A különféle kivitelű műanyag és fém telefontokok eltávolítása közvetlenül töltés előtt biztosítja a hatékony hőelvezetést a töltés során.

Száraz helyen töltsük a mobilunkat

Az elemek és más elektromos eszközök magas páratartalomnak való kitétele a nedvesség felszívódását okozhatja, ami belső kémiai reakciókhoz vezet és végül az akkumulátor meghibásodhat.

Ha hosszabb ideig nem használjuk a telefont, félig feltöltött állapotban kapcsoljuk ki

Ha hónapokig szeretnénk tárolni a készüléket anélkül, hogy használnánk, a legjobb megoldás, ha félig felöltött állapotban kikapcsoljuk. Ha az akkumulátor hosszú ideig 100% -on van, a kapacitása romlik.

Ne hagyjuk teljesen lemerülni a telefont

Megvárni, hogy töltés előtt teljesen lemerüljön a telefon nem olyan hatékony, mint amilyennek hangzik. Ezzel az akkumulátor nagyobb használatnak van kitéve, ezáltal csökken az élettartama. Érdemes 20-40%-os töltöttségi szinten elkezdeni a töltést. Ügyeljünk rá, hogy 10% alá ne essen a telefon töltöttségi állapota.

Forrás: greenoptimistic.com