Szél Bernadett 2018-ban az LMP miniszterelnök-jelöltje volt, a pártra akkor 400 ezernél is többen szavaztak. Ám hiába a zöld párt részéről sikeres eredmény, a választások után nem sokkal távozott Szél és független képviselőként folytatta a munkáját. Azóta is dolgozik a NER lebontásán, vele beszélgettünk, arról, hogy lesz-e még belőle miniszterelnök-jelölt, hogy miért szakított az LMP-vel, de szóba került Paks II, és az új választási törvény is.

– Miként látja az ellenzék jelenlegi helyzetét? Működni fog az összefogás? 

– Fontos látni: a Fidesz hatalompolitikai játékot játszik a választási rendszerrel. Először kiiktatta a választások első fordulóját, most pedig gyakorlatilag kétpártrendszert hoz létre. A járvány kellős közepén módosítja a választási szabályokat, bárminemű előzetes egyeztetés nélkül, és közben veri az asztalt Brüsszelben, hogy Magyarország márpedig jogállam. Nem az, és ez az egész eljárás, a választási rendszer saját aktuális hatalmi érdekeikhez való igazítása is ezt mutatja. Az ellenzéknek ebben a helyzetben, ha le akarja váltani a kormányt, nincs más választása, mint közösen, együttműködésben indulni a választásokon. Szeretném hangsúlyozni, hogy eddig is nehéz terepen tanultuk az együttműködést, de az önkormányzati választások sikere megmutatta, hogy éles helyzetben jól tud együtt dolgozni az ellenzék. 

– Ön szerint miért írta át újra a választási törvényt a Fidesz? Milyen hatása lesz ennek az összefogásra? Mi fog történni az olyan pártokkal, mint a Kétfarkú Kutyapárt, az Új Világ Néppárt, vagy az ISZOMM?

– Nyilvánvalóan hatalomtechnikai okok miatt írja át a Fidesz a választási rendszert: fél a választásoktól, fél a vereségtől, ezért saját kampánystratégiájához alakítja a szabályokat, azt remélve, hogy ezzel majd gyengíti az ellenzék választási esélyeit. Végtelenül antidemokratikus ez, és jól jellemzi a jogállam hazai helyzetét. A jelöltállítási szabályok átalakításával durván megsértik a képviseleti elvet. Mindeközben én azt látom, hogy az ellenzéki pártok amúgy is egyre inkább a közös indulás irányába mozdultak el, de ez egy organikus folyamat eredménye, aminek a sok-sok közös tapasztalat kövezte ki az utat. 

forrás: Szél Bernadett facebook oldala

– Ha nem változott volna a törvény, akkor Ön az egy vagy a kétlistás ellenzéki indulást preferálta volna? 

Én kezdettől a közös lista mellett érveltem, de ezt a döntést nyilvánvalóan a pártoknak kellett volna meghozniuk, nem a kormánynak. A közös indulás mellett szól, hogy a közmédiával az élen brutális propagandagépezet fog dolgozni az ellenzék ellen a választási kampányban – ahogy már most is, és ahogy az (mint az a kiszivárgott közmédiás hangfelvételből is kiderült) a korábbi kampányokban is történt. Egy ilyen lejárató gépezettel szemben erősebbek vagyunk együtt, emellett a közös indulás a koalíciós kormányzásra való felkészülést is megkönnyítheti. 

– 2018-ban az LMP miniszterelnök-jelöltje volt, a párt a legjobb eredményét érte el akkor. Mi vezetett mégis a szakításhoz? Ha hívnák, visszatérne még a zöldekhez? 

– Az LMP-ből való kilépésem okai mindenki számára megismerhetőek voltak két évvel ezelőtti távozásomkor, számomra ez egy rég lezárt történet. 

– 2018-ban ellenzéki oldalon sokak szemében az LMP lett a bűnbak, azért amiért a Fidesz újra kétharmaddal nyert. Így utólag Ön hogy látja ezt a kérdést? 

– Két dolgot szeretnék mondani ezzel kapcsolatban. Engem — több más politikustársammal együtt — abszurd módon megbüntettek a koordináció szervezéséért. A másik, hogy valóban követtünk el hibákat, méghozzá elég sokan, de én nem látom értelmét annak, hogy egymásra mutogassunk. Ami fontos, hogy mindannyian tanuljunk a hibákból és dolgozzunk a változásért. Megfutamodni nem szabad, én azóta is minden egyes nap és minden erőmmel azon dolgozom, hogy az ellenzék a Fidesz lehető legjobb alternatíváját tudja kínálni 2022-ben — ez az út, a választókért és Magyarországért végzett tisztességes és kitartó munka útja az, ami sikerre vihet minket. Ebben hiszek.

– Azt pletykálták többen is, hogy 2022-ben akár Ön is lehetne az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Tervez indulni egy esetleges miniszterelnöki előválasztáson? 

– Sok mindent pletykálnak, kérem, kezeljék ezeket a helyén. 

– Ön szerint ki lenne a megfelelő személy erre a feladatra?

– Én több alkalmas jelöltet is látok, van favoritom is, de most nem szeretnék részletekbe menni.

forrás: Szél Bernadett facebook oldala

– Ha nyerne 2022-ben az ellenzék, mi lenne az új kormány legfontosabb dolga? El lehet számoltatni a Fideszes politikusokat, kormánypárti oligarchákat? Leállítható még Paks II?  

– Magyarországnak jól működő egészségügyre, magas színvonalú oktatásra és megélhetést garantáló bérekre van szüksége. És igen, mindenkinek el kell számolnia majd azzal, amit elkövetett, vagy amit büntetlenül hagyott. És igen, a klímaválság korában a lehető legtisztább megoldásokra van szükség minél előbb, nem a múlt század tévedéseit kell tovább erőltetni az energiapolitikában sem. Paks2 ráadásul korrupciós projekt, ami a 3000 milliárd forintos orosz hitellel évtizedekre eladósítja az országot, és a nyakunkba rak egy drága, elavult és veszélyes erőművet. Paks2 helyett van zöld út, aminek nem az oligarchák, hanem a magyarok lesznek a nyertesei. Minél előbb kilépünk a paksi projektből, annál kevesebbet veszítünk rajta.

– Tíz éves lett idén a NER. Mi a NER három fő bűne, és mi az ami pozitívumként említhető az elmúlt évtizedből?

– Egy pozitívum lesz: amikor véget ér. Ha három dolgot kell kiemelnem, a legfőbb bűn az ország szisztematikus kifosztása, az emberek nagy részének kisemmizése: az a rablótempó, amivel még a járvány ideje alatt is azon dolgoznak és nyújtanak be szakmányban törvényjavaslatokat, hogy hogyan tudnák széthordani az állam vagyonát, szűkíteni a közpénz fogalmát az alkotmányban.

Ugyanilyen bűn az egészségügy és az oktatás teljes leamortizálása: az, hogy a vírussal egy brutálisan legatyásodott egészségügynek kell megküzdenie, és egy eszköztelen oktatásnak kell a működését fenntartania, mert a kormány az elmúlt 10 évben fontosabbnak tartotta a stadionok építését, az oligarchákat gazdagító nagyberuházásokat és a mértéktelen propagandát, mint azt, hogy az emberek jó minőségű egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz jussanak. A harmadik bűn, a jövő generációk elárulása, az erőforrások felélése: 10 évet vesztettünk el a klímaváltozás elleni harcban. Egy évtizede lett volna a kormánynak arra, hogy valódi, fenntartható rezsicsökkentést hajtson végre, programjához hűen leszigetelje az országot, a megújulóenergia-termelés mesterséges visszafogása helyett gyors ütemben növelje a megújuló kapacitásokat, kiváltsa a Mátrai Erőművet és tervet dolgozzon ki az ott dolgozók tovább foglalkoztatására. A közlekedés és a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátásának csökkentésében is óriási előre lepéseket lehetett volna tenni.

Ezeket mind elmulasztotta a Fidesz, a tetejébe még fel is számolta a környezetvédelmi apparátust, kiüresítette az eljárásokat és utat adott a környezetpusztításnak. Tudnám folytatni, de hadd mondjak egy inspirálóbb befejezést: van megoldás, kérem, ne adjak fel a reményt — jöjjenek velünk, segítsenek, csatlakozzanak! Együtt sikerülni fog!