Demeter Szilárd eszmefuttatása alatt többek között kifejtette, hogy Európa Soros György gázkamrája. Az előző gondolatot a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójától nem egy hajnali részeg kocsmai beszélgetés során született meg a fejében – abban az esetben is vállalhatatlan lenne – hanem egy véleménycikk, amit az Origo.hu érdemesnek talált a leközlésre.

„Az a helyzet, hogy Soros trónjához most rajtunk keresztül vezet az út. Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni” – fejtette ki elborult nézeteit Demeter Szilárd.

A hasonlatnak sikerült átlépnie a sokat látott, a Soros mantrába már beleszokott magyar társadalom ingerküszöbét, liberális Führernek nevezni egy olyan embert, akit zsidóként 14 évesen egy minisztériumi tisztviselő rejtegetett a nácik elől, még a kormánymédiától is méltatlan.

Az ügyben többen megszólaltak, Vámos Miklós író a Facebook-oldalán reagált Demeter szavaira.

Log into Facebook

null

„Kérem szépen, én megpróbáltam némi megértéssel szemlélni D SZ ámokfutását. Nem szóltam, amikor úgy döntött, álmából felébresztve is jobb novellát ír, mint az őt kritizáló szerzők (én még nem tartoztam közébük), cigaretta és kávé nélkül. Rendben, a kóros önbizalom nem bűncselekmény. De ez a nyilatkozata már az” – írta Vámos Miklós

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményt adott ki, melyben megbocsáthatatlannak tartják akijelentéseket.

„Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan. Auschwitzban több mint 430 ezer honfitársunkat gázosították el. Aki ezt aktuálpolitikai vita kapcsán, akár csak áttételesen is relativizálja, az érzéketlen a 20. századi magyar történelem és a honi zsidóság fájdalmai iránt” – írják a közleményben.

Köves Slomó, a Telex megkeresésére elmondta, hogy Demeter Szilárd  „eszmefuttatása” ízléstelen és méltatlan. Hasonlóan vélekedik az Izrael magyarországi nagykövetsége, Twitter posztban reagáltak a véleménycikkre.

Demeter Szilárd az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül kiadott közleményben reagált a Mazsihisz üzenetére. „75 évvel Auschwitz után ott tartunk, hogy a liberális mainstream nettó náci logikát működtet. Ez valóban elfogadhatatlan” – folytatta zavaros gondolatmenetét Demeter Szilárd.

Fotó: wikipedia.hu