A Kelet-Mecsekben, a mintegy 1500 lélekszámú Mecseknádasd közelében, az Óbányai-völgy és a Réka-völgy elágazásában lévő kúpon található Réka-várnak (egykor Rák-várnak nevezték) a maradványai.

A Kelet-Mecsekben, a mintegy 1500 lélekszámú Mecseknádasd közelében, az Óbányai-völgy és a Réka-völgy elágazásában lévő kúpon található Réka-várnak (egykor Rák-várnak nevezték) a romjai. A maradványok körülbelül 200 méter hosszan és 36 méter szélesen terülnek el.

1963-ban Papp László régész feltáró ásatásokat végzett a területen, amiből kiderült, hogy egykoron több épület, egy többszintes kör alakú őrtorony és egy széles, terméskőből rakott fal – 3 méter vastag 415 méter hosszú – állt a romok helyén. A várudvar középső részét egy épületsor zárta le, amely mögött a külső vár oldalán egy 10 méter széles árok húzódott. Az ásatás során előkerült cseréptöredékek, női bronzgyűrű, sarkantyúk, nyílhegyek is.

A vár keletkezésének pontos ideje egyelőre vitatott, A feltételezések szerint illír vagy kelta eredetű, vagy a későbbi IX. századi frank építkezés emléke, de Papp László nem zárta ki a Szent István kori keletkezés lehetőségét sem. Nádasd első említése II. András király 1235-ből származó birtokadományozó okiratában szerepel, mely Bertalan pécsi püspök birtokszerzeményeit rögzíti. A várat egy 1296. évi oklevél említi elsőként.

A hagyomány szerint itt született Skóciai Szent Margit, Szent István király unokája, aki III. Malcolm, skót király felesége lett. Egy másik monda szerint a várat Attila király építtette feleségének, Rékának. Innen kapta nevét.

A vár pusztulásának okai ismeretlenek, a mohácsi csata után már nem említik. Annyi bizonyos, hogy tűz pusztította el. A vár maradványait a környékbeli lakosok hordták szét lakóházaik és malmaik építéséhez.

A romokat egy, a skót királynéről elnevezett túraútvonal keretein belül számos más gyönyörű látványossággal együtt tekinthetjük meg, a völgyben foly­dogáló Öreg-(Halász)-patak, a Stein-malomnál egyesül az óbányai patakkal. Az Etelka-forrásnál a nagy fenyőfák alatt padok és egy vadászház található. A Skóciai szent Margit Emlékút 10 km hosszú, mely egyedi turistajelzéssel rendelkezik.

forrás: wikipedia