Az elmúlt napokban igazán nem volt hozzánk kegyes az időjárás. Párás, ködös, csípős hideggel köszöntötte november végén a Katalinokat. Kopogott is becsületesen. Főképpen az elmúlt nap hajnalán, mikor havas, jeges, ónos esővel tarkított borús reggelre ébredtünk. Szerintem a Mikulás járt erre, körülnézett, kereste a jó gyerekeket, közben pedig megrázta a szakállát. No, itt rossz gyermeket nem találhatott!

A péntek sem hozott jobb időt, erősen felhős, itt délnyugaton párás, többnyire ködös idő volt. A hőmérő mindössze 9 fokig kúszott fel, miközben enyhe széllel csípte arcunkat. Szerencsére a déli időszakban kissé kiderült az ég. Így készített fel bennünk a hétvégi örömökre, napsütésre, Mikulásra.

De nézzük, hogy mit ígér a meteorológia az előttünk álló hétvégi napokra:

Szombaton: reggelre akár csodás napsütésre ébredhetünk. Napközben azonban változóan felhős-napos időre kell készülnünk. Rétegfelhők főleg Magyarország középső tájain zavarhatják a napsütést. Dél-Dunántúlon viszont már több órára is kisüthet a nap. Számottevő csapadék szombaton nem várható. Viszont megélénkülhet, megerősödhet a délkeleti szél. A dél felől érkező szélnek köszönhetően enyhe levegő érkezik hazánk térségébe, így Pécsre és környékére is. 14 fok közötti értékeket remélhetünk.

Vasárnap: enyhe, fagymentes reggelt ígérnek advent második vasárnapjának ünnepére ébredőknek. Napközben a Dunántúlra egyes részeire erősen, máshol változóan felhős időt jósolnak. Azért napsütést is tartogat számunkra a hét vasárnapja! Sajnos a felhőzet érkezését a délnyugati fekvésünknek köszönhetően először fogjuk érzékelni kicsiny hazánkban. Napközben előreláthatólag csak elvétve fordul elő szitálás, vagy néhol gyenge eső. Estére sajnos már egyre több helyen készülhetünk esőre a Dunántúlon. A szél is megváltozik és a délkeleti szél erőssé, néhol viharossá is változhat. Ennek ellenére elképzelhető, hogy a hőmérő higanyszála napközben a 15 fok körül mozog majd. Tehát remélhetjük, hogy Miklós napra kissé felmelegszik a levegő.

Hétfőn: a következő hét első munkanapjára már borongós, többnyire esős időre van kilátásunk. Délután főképpen az ország nyugati, délnyugati részén süthet ki a nap. A délkeleti szél többfelé élénk, főként a reggeli ébredéskor erős lehet. Napközben Pécsett és környékén úgy 9 fok közelében fog mozogni a hőmérő higanyszála. Reméljük azért még egy kicsit a jelzett érték fölé melegedhet a levegő. Bár a közeledő erős felhőzet, a borult ég, és a délnyugat felől érkező eső, záporeső meggátolja a jelentős felmelegedést.

Forrás: koponyeg.hu, idokep.hu