A Mama Pecsenye tulajdonosával már készítettem interjút, lángosukat is kipróbáltam már, de a húsos ételeiket még nem volt lehetőségem kóstolni. Egyik nap azonban, amikor a munkahelyemre kellett rendelnem, úgy gondoltam, ideje végre egyszer kipróbálni, hogy milyen is náluk egy jó disznótoros fogás. A döntésemben az is szerepet játszott, hogy bár nézegettem korábban az étlapjukat, de a kertvárosi kiszállítás ára viszonylag borsos, nem szívesen fizetek ki 490 forintot szállítási díjként. A belvárosban azonban ugyanez az ár mindösszesen 190 forint, ami máris kedvezőbb, ráadásul a közelség miatt a várható kiszállítási idő is rövidebb, így pedig máris más a leányzó fekvése. Itt is meg kell jegyeznem, hogy ezúttal a hely nem tudta, hogy én rendelek (illetve a Netpincéren a nevem biztos megjelent, de elég gyakori név ahhoz, hogy ne feltételezzék ezt automatikusan), tehát azt kaptam, amit egy átlag rendelő.

A számos menü közül, ami van, Dániel már ajánlotta nekem a disznótoros menüt, ami háromféle hurkából/kolbászból, plusz köretekből, savanyúságból és mustárból álló fogás. Csábító ugyan, de egy ebédre nekem túl soknak tűnt, ezért inkább egy sima sült kolbász menü mellett döntöttem, ami a kolbász mellett hasábburgonyát, kenyeret és mustárt tartalmaz.

A kiszállítási idő nagyjából 45 perc volt, ami megfelel a Netpincéren kiírtaknak, úgyhogy ez rendben is van, aminek pedig külön örültem, hogy mind a krumpli, mind a kolbász még meleg volt, amikor érkezett, így nem volt szükségem a mikróra. Ami még tetszett, az a sült kolbász súlya, szép nagy szeletet kaptam, de a többi elem mennyisége is bőséges.

A kóstoláskor már tudtam, hogy ennél az ételnél a kolbász íze lesz a döntő szempont, mert a többi elem igazából teljesen hétköznapi. Sokat is vártam tőle, hiszen nagyon régi receptúra alapján készül, ezt már megtudhattuk róla. És ahogy ettem, az elvárásaim beigazolódtak. Kis túlzással olyan érzés volt, mintha egy disznóvágáson lennék az ottani friss, fűszeres sült kolbász emléke jutott eszembe, amit vacsorára ettünk mindig. Nem spóroltak sem a hússal, sem a fűszerekkel benne, megmaradtak a tradicionális ízek.

Illetve annyiban volt más az általam sokszor fogyasztott falusi kolbászoktól, hogy ebben nem éreztem azt a kis csípősséget, ami a nagymamámnál igen. Ugyanakkor valószínűsítem, hogy ez egy tudatos döntés, ha eladásra készít valaki ételeket, akkor a csípős kolbász azért igen megosztó, míg ha valaki az erős ízekre vágyik, azt más kiegészítő ételekkel is meg lehet oldani, úgyhogy szerintem nincs ezzel semmi gond. Összességében nagyon megvan az étel hangulata és ízében sem rossz.

A kolbászhoz két „köret” dukált, a hasábburgonya, és a kenyér. Megmondom őszintén, nekem egy kicsit felesleges mindkettő, szerintem egyfajta „szénhidrát” elég lenne ehhez az ételhez, ha valami kis zöldség vagy savanyú lett volna mellé, annak jobban örültem volna (egyébként lehet extraként savanyúságot rendelni az ételhez, a disznótoros menünek meg alapból a része). Viszont egyikkel sincs semmi gond, a krumpli friss, kívül ropog, belül puha, a sómennyisége is pont jó (illetve kicsit visszafogottabb, mint a legtöbb helyen, de mivel egy kolbászhoz adják, ide pont tökéletes). A kenyér egyszerű bolti termék, de érződik, hogy frissen kapták aznap nem sokkal a szállítás előtt, mert a héja ropogós maradt.

Az ételhez járt még mustár is, szintén bolti, de nem az alsóbb polcokról érkezett. Ez nálam egyébként egy fontos szempont, és az igényességet jelzi. Nyilvánvalóan nem lehet elvárni minden vendéglátóstól, hogy házi kenyeret meg házi szószokat készítsen – sült kolbásznál ennek általában nincs is divatja – de azt nagyon nem szeretem, hogyha egy ARO mustárt vagy ketchupot adnak a főétel mellé, ami nem nagyon ad hozzá semmit az ételhez, elvenni annál többet vesz el. Szerencsére itt megvan a minőségbeli léc.

A menü ára kereken 2.000 forint, amihez még 190 forint kiszállítási díj társult, cserébe viszont egy olyan adag kaját kaptam, aminek az utolsó 4-5 falatjánál már küzdenem kellett, hogy megegyem, és aznap már vacsorára is elég keveset ettem. Azt gondolom, hogy aki helyén tud kezelni egy vendéglátóhelyet, az elégedett lesz a Mama Pecsenyével. Ez nem egy elsőosztályú étterem, és nem is egy diétás konyha, de ha valaki jó áron igényes és nagy adag házias ételt szeretne enni, az megtalálja, amit keres. Aki meg nem, az meg választhat a Netpincéren fellelhető további 40-50 ajánlatból.