Egy kis „Kék Doboz” keltette fel a kortárs fejlesztő desingerek figyelmét, és Judit Giró Benet 2020-ban elnyerte a fiatal designerek egyik legrangosabb nemzetközi kitüntetését, a James Dyson-díjat.

A spanyol fejlesztő Judit Giró Benetet édesanyja emlőrák diagnózisa indította el egy otthon is könnyen, és egyszerűen használható, fájdalommentes, olcsó alternatívát kínáló, a kórházi mammográfiával szemben azonnal elérhető emlőrák tesztelő felé. Munkájának köszönhető a Blue Boksz, és a közeljövőben ennek a kicsi készüléknek a feladata lesz forradalmasítani az emlőrákszűrést.

A 2020-ban berobbant koronavírus-járvány miatt egyes kimutatások szerint közel egymillió nő mellrákszűrése maradt el idén.

Mammográfiai vizsgálatra előzetesen bejelentkezünk és hosszú várakozási idő után a szűrés elvégzése céljából felkeressük az egészségügyi intézményt. Amennyiben aggodalomra okot adó tüneteket észlelünk magunkon a vizsgálat meggyorsítása céljából sokszor válasszuk a magánúton történő költséges megoldást. A fájdalomtól való félelem, a kórházi miliő nagyon sok nőt visszatart a vizsgálattól. Egyes becslések szerint a nők 40 százaléka ezekre az okokra hivatkozva hagyja ki a szűrést. Sajnos ennek köszönhetően nagyjából minden harmadik esetet későn észlelnek.

Judit Giró Benetnek, és a Blue Boxnak köszönhetően a jövő egy egészen másfajta megoldást kínál. Mostantól egy algoritmus segítségével a vizeletből kimutatható lesz, hogy a páciens emlőrákos vagy nem. A doboz, ami még szürke színben tündököl, egyenlőre a sorozatgyártás előtti szigorú tesztelések fázisánál tart. Annyit már tudhatunk róla, hogy a szerkezet egy otthoni körülmények között is használható kütyü. Mindezek mellett egy olyan orvosbiológiai emlőráktesztelő eszköz, amely a vizeletminta és a mesterséges intelligencia (AI) algoritmus kettős kombinációját használja a betegség azonosítására.

 „A Kék Dobozban rejlő legnagyobb lehetőség, hogy a rákszűrést a mindennapi élet részévé tudja tenni” – nyilatkozta a kifejlesztő Judit Giró Benet.

Benet figyelmét egy kutya keltette fel. A gazdája tüdőrákját a leheletének illatából felismerő eb inspirálta a doboz technológiájának kidolgozására. Ötletét az elektromos orr kifejlesztésére alapozta. Készüléke az Ardulino, egy nyílt forráskódú számítási platform segítségével elemzi, és azonosítja a vizeletmintákban található anyagokat. Mindezt a tudást felhasználja a rák szagának azonosítása érdekében. A fellelt „szagot” feldolgozza az Arduino, az eredmény az internetre kerül. Itt egy AI-alapú algoritmus a vizeletben található specifikus metabolitokra reagálva beazonosítja a diagnózist. Az eszköz okostelefonos alkalmazáshoz kapcsolható. Az eredményt a felhasználó és az egészségügyi szakember is megkapja. Amennyiben a minta eredménye pozitív, azonnal orvosolható a baj.

Az emlőrák kezelésében kulcsfontosságú a korai felismerés!

Néhány szó a fiatal desingerek nemzetközi díjának alapítójáról. James Dyson 1947. május 2-án született Cromerben. A hosszútávfutásban remekelt. Visszaemlékezése szerint egészen jó volt benne, nem azért, mert fizikailag erős volt, hanem azért, mert nagy volt benne az elszántság. Tanult is belőle! Egy évet töltött művészeti iskolában, majd belsőépítészetet tanult mielőtt a mérnöki szakra lépett. Kiemelkedő sikert porszívójával érte el. De neki köszönhetjük többek között a modern kézszárítókat is.

Forrás: jamesdysonaward.org

Fotó: jamesdysonaward.org