Vádemelési javaslatot tettek a rendőrség munkatársai az online csalások gyanúsítottja ellen!

Az elmúlt napokban a baranyai rendőrök befejezték a nyomozást az ellen a férfi ellen, aki az elmúlt időszakban több embert is becsapott az interneten keresztül. A kijárási korlátozás és a korona vírussal járó nehézségek egyre népszerűbbé tették, teszik napjainkban is az online bevásárlást. Sajnos akadnak, akik kihasználják ezt a felfokozott helyzetet, és sok embert kihasználnak, becsapnak.

Csalás alapos gyanúja miatt nyomozott a Pécsi Rendőrkapitányság egy 26 éves kőröshegyi férfi ellen. A megalapozott gyanú szerint a férfi 2020 áprilisában eladásra kínált egy mobiltelefont az egyik ismert és népszerű online kereskedelmi oldalon. A férfi azonban miután a vételárat megkapta, két teljesen más típusú, használhatatlan készüléket küldött a vevőnek. Egy másik sértett viszont már laptopot, egy harmadik pedig tabletet vásárolt a kőröshegyi férfitól az interneten. Azonban mindhárom esetben a vételár utalását követően a készüléket egyikőjük sem kapta, és az előre utalt összeget sem kapták vissza. A rendőrök a nyomozás során beazonosították, majd elfogták a feltételezett elkövetőt, aki gyanúsítottként történő kihallgatásán beismerte tettét. A rendőrség az ügy vizsgálatát befejezte, és az iratokat a napokban átadta az ügyészségnek.

Természetesen nem mindenki használja csaló szándékkal az internetet. Online vásárlásaink során azonban legfőbb szempont legyen az óvatosság. A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre többen intézik vásárlásaikat, pénzügyeiket online. A gyors és kényelmes ügyintézés azonban veszélyeket is rejthet magában, ezért a kockázati tényezőkre érdemes fokozott figyelmet fordítani.

Ahhoz, hogy Ön ne váljon online vásárlásokhoz köthető csalás áldozatává, fogadja meg a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

Az online vásárlás 11 aranyszabálya:

 1. Vásároljon megbízható forrásból!
 2. Ellenőrizze a véleményeket és értékeléseket a kereskedőről, termékről!
 3. Gondolja át kétszer, mielőtt fizet!
 4. Használjon bankkártyát, amikor online vásárol!
 5. Ellenőrizze, hogy a vásárlás nem jár-e ismétlődő díjfizetéssel!
 6. Ne küldjön pénzt ismeretlen személynek!
 7. Ne küldje el bankkártya-adatait e-mailen vagy lefotózva!
 8. Ha nem vásárol, ne adja meg a kártyaadatait!
 9. Ellenőrizze a weboldal fizetési biztonságát!
 10. Győződjön meg az adatátvitel biztonságáról!
 11. Mentse el az összes, online vásárláshoz kapcsolódó dokumentumot!

Amennyiben a legkörültekintőbb és óvatosabb eljárás után is úgy látja,hogy  minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de bejelentést tehet személyesen is bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon.

Forrás: police.hu