Nyőgéri Lajos alpolgármesteri kinevezése után egyértelműen a Momentum Mozgalom frakciója adta ki a legélesebb hangvételű közleményt, leírták azt is, hogy Péterffy és Ruzsa sokszor figyelmen kívül hagyták az ő álláspontjukat, határozottan elutasították a harmadik alpolgármester kinevezését. Feszült helyzet volt, ezekről a pillanatokról, az elmúlt évről na meg 2022-ről kérdeztük a Momentum frakcióvezetőjét, Sajgó Györgyöt.

– Kicsivel több, mint egy év telt el az önkormányzati választások óta. Hogy látja az új városvezetés helyzetét, eddigi munkáját, és miként értékelné a Momentum-frakció tevékenységét?

– Először is fontos leszögezni, hogy nem volt egyszerű a város átvétele sem gazdasági sem szociális szemszögből. Egyrészt terhel minket egy adósság, amit vissza kell fizetni és sok információnak híján voltunk eleinte. Hogy a saját területemet említsem, ilyen volt az önkormányzati ingatlanok helyzete és a szociális kérdések is. A munkát megkezdtük, az alapokat lefektettük, ezekre pedig már lehet építeni.

A COVID-ról sem feledkezhetünk meg, hiszen ez igen komoly új kihívások elé állította a városvezetést is. Saját terveink, a közös és a momentumos programba foglaltak megvalósítását is igen lelassította ez a helyzet. Szerencsére az IT Hubot sikerült elindítani, és a bizottságokban is számos ügyben történt előrelépések a Momentum képviselőinek részvételével, többször kezdeményezésére.

Emellett mindhárman egyéni képviselők vagyunk, így mindannyian rendszeresen tartottunk lakossági fórumokat, meghallgatásokat. A járványhelyzet miatt ezek az utóbbi időben nagyrészt átkerültek az online térbe, de többször meglátogattuk személyesen is szavazóinkat, hogy felmérjük a helyi problémákat, vagy éppen maszkot vagy másfajta segítséget vigyünk számukra.

Nem vagyunk maradéktalanul elégedettek tehát, munka még vár ránk bőven, de az alapokat lefektettük az idei évben minden nehézség ellenére.

Múlthéten nagy botrányt okozott, hogy Péterffy kinevezte alpolgármesternek Nyőgéri Lajost. A Momentum éles hangvételű közleményben ítélte el a kinevezést. Mi volt ennek az oka? Nyőgéri személye, vagy Péterffy önhatalmú döntése?

– Ahogy arra a közleményben is kitértünk, úgy gondoljuk, gazdaságilag, szakmailag és jogilag is megkérdőjelezhető a harmadik alpolgármesteri pozíció létrehozása és a kinevezés módját sem éreztük korrektnek. Bár volt szó többször arról, hogy a polgármester úr egy harmadik alpolgármestert szeretne kinevezni, a Momentum frakciója és helyi elnöksége sem támogatta ezt. Péterffy Attila végül egy más témában összehívott egyeztetésen kötelezően megszavaztatta a személyeket, azaz a kérdés nem a pozíció támogatása volt, annak létrehozását ott tényként közölte. Véleményünk szerint ennek minimum közgyűlési többségi döntésnek kellett volna lennie.

Továbbra is úgy látjuk, hogy nincs szükség harmadik alpolgármesterre, Bognár Szilvia alpolgármester asszony a feladatait el tudja látni. Amennyiben a feladatok mennyisége valóban indokolja, mi külsős szakértők bevonását támogatjuk, ezt kezdetektől hangsúlyoztuk.

Nyőgéri Lajos személye nem szerencsés, de fontos hangsúlyozni, hogy elsődlegesen nem a harmadik alpolgármester személyével, hanem a pozíció létrehozásával és a kinevezés körülményeivel van problémánk.

Momentumos politikus neve nem merült fel erre a feladatra?

– Felmerült az is, hogy momentumos alpolgármester is legyen, de a jelen helyzetben ezt sem támogatjuk a korábbi érvek miatt.

Egyébként egy másfajta szituációban, COVID-mentes időszakban megtisztelő lenne ez a gondolat, de az is fontos szempont egy ilyen döntésnél, hogy a Momentum-frakció képviselői közül mindhárman egy éve vagyunk a városi politikában, tanuljuk még a folyamatokat, így egyelőre azon dolgozunk, hogy megfelelő rutint és tapasztalatot szerezzünk képviselőként. Ez mindenképp szükséges egy olyan, komoly felelősséggel járó pozícióhoz, mint az alpolgármesteri.

Érzékeny kérdés lesz, de egyre többen írnak arról, hogy Pécs egyfajta MSZP-s központ lett, fontos városi cégek élére kerültek szocialista, vagy hozzájuk köthető személyek, illetve Nyőgéri is az MSZP frakcióvezetőjeként lett alpolgármester. Önök hogy látják, valós ez a feltételezés, vagy csak fikció?

– A Momentum egyik alapvető célja az, hogy meghaladjuk az elmúlt évtizedek rossz gyakorlatait és egy új politikai kultúrát honosítsunk meg Magyarországon. Ehhez az is kell, hogy megtisztuljon a közélet a korábban már leszerepelt figuráktól. Sajnos látunk rossz tendenciákat e téren Pécsett, ezeket a kritikáinkat folyamatosan jelezzük a városvezetés felé is.

– Egységes a pécsi városvezetés, vagy van rá esély, hogy megismétlődjön az, ami Gödön is történt, ha a felek nem vigyáznak?

– Mindannyiunk célja az egységes és stabil városvezető szövetség fenntartása természetesen, de a legfontosabb az, hogy a pécsi polgárok érdekeit tartsuk szem előtt. A saját elveinkből nem engedünk, tehát alapvető elvárásunk, hogy a városvezetés tisztán, átláthatóan működjön, önös vagy pártpolitikai érdekektől függetlenül.

 Közeleg 2022, az ellenzék összehangoltan indul. Önök terveznek egyéni jelöltet állítani bármelyik baranyai körzetben? Ha igen, kit, kiket?

– Természetesen 106 jelölttel készülünk az előválasztásokra, így a baranyai választókerületekben is folyamatban van a jelöltjelöltjeink kiállítása, személyük azonban egyelőre nem publikus.

A Momentum előválasztás párti. Kivitelezhető egy tisztességes előválasztás? Nem kell tartani a Kubatov-listáktól, vagy attól, hogy a megfelelő logisztika hiányában nem jut el mindenhova az ellenzék?

– Természetesen adódhatnak technikai nehézségek, de azon dolgozunk a sokpárti és civilekből álló csapattal, hogy ez minél kisebb eséllyel fordulhasson elő. Az a célunk, hogy egy jól körülbástyázott, mindenre felkészített, legitimnek tekinthető és feltörhetetlen választási rendszer szülessen meg. A Momentum ezen felül azt is szeretné, hogy akik 2022-es országgyűlési választás előtt töltik be a 18. életévüket, azok szavazhassanak már az előválasztáson is.

Természetesen a kormánypropaganda és a Fideszhez került közpénzmilliárdok miatt nagyon komoly ellenszélben kell küzdenünk. Ezért is igen fontos kiemelni, hogy ahhoz, hogy biztosan tiszták legyenek az előválasztások és majd a ‘22-es választás is, sok-sok szavazatszámlálóra és aktivistára lesz szükség. Mi már megkezdtük ezek toborzását és nagy örömmel fogadnánk, ha minél több tudatos választópolgár jelentkezne nálunk ezekre a feladatokra, akár minket, képviselőket közvetlenül megkeresve.