A pénteki borús, ködös, párás, néhol enyhén csapadékos idő után mindannyian kiéheztünk már egy kis napsütésre. Napsütés helyett kiegyeznénk akár egy kis szép, csendes hóeséssel is, hogy még jobban ráhangolódhassunk az előttünk álló karácsonyi ünnepekre. Az időjárás természetesen nem egyéni kérések alapján alakul az előttünk álló hétvégén sem. Hát akkor lássuk mit ígér a meteorológia advent negyedik szombatjára, vasárnapjára, és az ünnepek előtti utolsó hét kezdetére.

Szombat:

Az elmúlt napokhoz hasonlóan tovább folytatódik a tartósan ködfelhős idő. Egyenlőre marad a szürke időjárás. Kitart a borongós ködszitálós nappal. Éjszaka, és a kora reggeli órákban ónos szitálás teheti enyhén csúszóssá az utakat. Napközben elvétve gyenge eső is lehetséges. Legnagyobb eséllyel ez az ország északnyugati területein fordulhat elő. A déli, helyenként délkeleti szél az északnyugati megyékben akár fel is élénkülhet.  Szombaton 2 és 6 fok közötti értékeket figyelhetünk meg a hőmérőnkön.

Orvosmeteorológiai: előrejelzések szerint fronthatás nem terheli meg szervezetünket. Köszönhető ez annak is, hogy amint látható változás nem igazán várható az időjárásban ezen a hétvégén sem. A hét hátralévő két napján is marad a borult, párás, ködös idő. Az arra érzékenyeknek érdemes odafigyelni a testük és csontjaik jelzéseire, mert ízületi fájdalmak alakulhatnak ki, a korábbi csonttörések helyén is fájdalom jelentkezhet. Sokunknál jelentkezhet a fáradékonyság, levertség. Nem meglepő ez annak tudatában, hogy napok óta 0 körül mozog a napsütéses órák száma. A szív-és érrendszeri megbetegedésben szenvedők fokozottan ügyeljenek, hiszen náluk nehézlégzés, vagy akár vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet.

Vasárnap:

Erősen felhős, borult, párás időt várhatunk a hét utolsó napjára. Vasárnap sem ígérhetünk lényeges változást az időjárásban. Előreláthatóan csak a Tiszántúlon szakadozik fel egy rövid kis időre a felhőzet. A délkeleti szél sokfelé megélénkül. Reggel ismételten pára,- és ködfoltokra ébredhetünk. Ne lepődjünk meg ha ónos szitálás frissít fel bennünk a kora hajnali sétánkon. A hőmérő higanyszála sem csúszik igazán barátságos magasságba. A csúcsértékek 2 és 7 fok között mozognak majd.

Orvosmeteorológiai: szempontból a tartósan nyirkos, hűvös időben fokozódhatnak az ízületi panaszok. Amennyiben sajgó végtagokat észlelünk, ajánlott egy kezet-lábat átmozgató, enyhe torna. Az ilyen nyirkos időben a megfázások gyakoriak. A hő-és komfortérzetünk, hangulatunk alacsony szinteken mozog. Amennyiben mindez emésztési panaszokkal párosul, ajánlott fokozottan odafigyelni, kerülni a nehéz, puffasztó ételeket. Fogyasszunk rostban gazdag zöldséget, gyümölcsöt. A közlekedésben gondoljunk a párás időre, és fokozottan legyünk éberek, mert sok lehet a figyelmetlen sofőr. A légszennyezettség közepes, de kissé növekszik, tüdőnket erdei sétákon töltsük fel friss levegővel. A légnyomás elhanyagolható mértékben, alig változik.

Hétfő:

Sajnos a következő rövid munkahét első napjára is marad a szürke, borult, párás idő. Foltokban sűrű ködfoltok alakulhatnak ki. Szitálás elsősorban a kora reggeli órákban, illetve a délelőtti időszakban figyelhető majd meg. Napközben is a megszokott 5-6 fok körüli maximum hőmérsékletnek örülhetünk.

Forrás: koponyeg.hu, idokep.hu