Kulcs, telefon, pénztárca, oltásigazolás: jövőre csak ezekkel lesz érdemes elindulni

2020-ban végig söpört a világon a koronavírus járvány, most is százak halnak meg benne csak Magyarországon, 1.6 milliónál is több áldozatot követelt a vírus világszerte. Szerencsére a kutatók elképesztő gyorsasággal találták meg az ellenszérumot, több országban is elkezdték beadni a védőoltásokat, Orbán szavai alapján mindez Magyarországon is elkezdődhet karácsony után. A cél pedig egyértelmű: minél előbb elérni azt, hogy a lehető legtöbb ember rendelkezzen védőoltással.

Mindez nem játék: nem csak emberiéletek, hanem vállalkozások, cégek sorsai múlnak azon, hogy az élet mikor tud visszatérni a normális kerékvágásba. Ehhez pedig látva az elmúlt évet, nélkülözhetetlen lesz a védőoltás. Éppen ezért már hetek óta felmerült, hogy 2021-ben csak azok az emberek élhetnek majd megszokott, normális életet, akik vállalják a vakcina beadatását. Ezt pedig a kormány is megerősítette.

Gulyás Gergely miniszter ma teljes természetességgel beszélt arról a Kormányinfón, hogy:

„az oltási könyv fontos okirat lesz majd a tömeges oltást követő hónapokban.”

Gulyás egyértelműen kijelentette, hogy vakcinára szükség lesz. Nem kötelező beadatni, de aki emberek közé akar menni, aki fesztiválozni akar, színházba járni, sportrendezvényeket látogatni, annak rendelkeznie kell védőoltást igazoló dokumentummal. Ahogy Gulyás fogalmazott

„Lesznek ilyen szabályok, nemcsak Magyarországon, hanem Európában mindenütt, tehát az oltási könyv az útlevél vagy a személyi igazolvány mellett szerintem egy fontos okirat lesz majd a tömeges oltást követő hónapokban. Majdnem biztos, hogy légitársaságok is fognak ilyen szabályokat előírni, Magyarországon és külföldön egyaránt lehetnek ilyen szabályok.”

Szinte biztos, hogy 2021-ben, de talán még 2022-ben sem mehetünk semmilyen tömegrendezvényre, ha nem lesz oltásipapírunk. Ez pedig a hírek szerint nem csak nálunk, hanem külföldön is trend lesz. Például egyedi QR-kódot kaphatnak a mobiltelefonjukra azok a britek, akik megkapták a védőoltást, hogy ezzel vehessenek csak részt focimérkőzéseken, színházi előadásokon és más eseményeken – jelezte a brit kormány a Daily Mail szerint.

Ugyanakkor aggasztó tény, hogy a magyarok csupán 15%-a mondta azt, egy felmérés során, hogy biztosan be fogja adatni magának a védőoltást, a lakosság fele bizonytalan, és nagyon sokan szkeptikusak. Valószínűsíthető, hogy az oltásellenesek előtt két út áll: kitartanak az elveik mellett, és 2021-ben nem nagyon hagyják el az otthonaikat, vagy beadatják a vakcinát, és újra normális, teljes életet fognak élni.