A Baranya megyei zsáktelepülésen, Szentegáton található az egykor szebb napokat is megélt Biedermann-kastély. A nehezen megközelíthető Szentegát nyugati határában terebélyes, természetvédelmi erdőség található, déli irányban a Fekete-víz határolja.

Fotó: Mesics Gábor

AZ 1870-ben létesült Szentegát többségében uradalmi major volt, a zsidó Biedermann bárói család birtoka volt egészen 1945-ig. A család építette az eklektikus stílusú kastélyt és a vadászházat is.

Az épület tagolt, mintegy 90 m hosszú, aránylag keskeny alaprajzú, tengelyében magas torony található. Ahogy a videón is látszik, jelenlegi állapota erősen felújításra szorul. Több ablaka betört, a vakolata omladozik, a beltér – amennyire beláttunk – romos és elhagyatott.

Fotó: Mesics Gábor

A kastélytól nyugat felé, a park déli oldalán levő családi mauzóleum – mely egyben a település kápolnája volt – a kastéllyal ellentétben rendezett és szép állapotban van. Bár nem volt lehetőségünk bemenni, ki kell emelni, hogy belül is színvonalasan van berendezve, a bent található orgona az Angster gyárban készült.

Történeti forrás: wikipedia
Képek és videó: Mesics Gábor

“A kastély napi használatban van, az állagmegóvása pedig folyamatos. A Szentegáti Biedermann kastély tulajdonosa, a BIG Szentegát Kft. 2005 és 2014 év között a következő beruházásokat hajtotta végre a Szentegáti Kastély épületének fenntartása, állagmegóvása kapcsán: 

teljes tető tartószerkezetének megújítása

– teljesen új tetőfedés az épület egészén 

– a teljes külső homlokzat felújítása (a teljes homlokzatot meg kellett tisztítani a műanyag festéktől, mivel a falak elkezdtek belül penészesedni)

– az épület teljes alapzatát elvágták és speciális vakolattal lezárták (ugyanis a padlók alatt nemvoltak védőrétegek), ezzel sikerült megszüntetni a vizesedést. 

Valamennyi felújítási munkálat előzetesen egyeztetve és engedélyeztetve lett a műemlékvédelmi hatósággal. A tulajdonos ezen időszakban összesen 63 Millió forintot fordított a főépületre. A melléképületet (Kiskastélyt) kívül-belül teljesen felújította a tulajdonos, 40 millió forint összértékben. A tulajdonos BIG Szentegát Kft. és tagjai a családi mauzóleumként is szolgáló kápolnát és környezetében lévő ingatlanokat előbb a Szentegát Községért Alapítványnak adományozták 2011. évben, majd a kápolnát eredeti állapotba hozták. A kápolna felújítására a BIG Szentegát Kft. tagjai összesen 75 Millió forintot adományoztak a felújításban közreműködő Szentegát Községért Alapítványnak.”

Az esetlegesen negatív hangulatot keltő, a kastély és tulajdonosa jóhírnevét sértő kijelentések miatt ezúton is elnézést kérünk.”