Földrengés rázta meg Szicíliát, a 4,4-es erősségű rengést több városban is észlelték, ami körülbelül 10 másodpercig tartott. Palermóban, Ragusában, Szirakúzában és Cataniában is érezni lehetett. A földrengés epicentruma a tenger alatt, 30 kilométeres mélységben lehetett a szigettől délre, írja a La Repubblica.

A Telex beszélt egy Ragusában élő férfivel, aki elmondta, sokan azért költöztek a városba, mert ott ritkán vannak súlyosabb földrengések, a legutóbbi több mint 300 évvel ezelőtt, 1693-ban történt. Azt mondta, most az emberek a karanténszabályok ellenére is kiszaladtak az utcákra, és az időseket is kivitték az otthonokból. A Ragusától 140 kilométerre lévő Etna kitörése is látszódik onnan.

A város polgármestere, Giuseppe Cassì az olasz sajtónak azt mondta, hogy károkról még nem érkezett hír. A rengés főként Kelet-Szicíliát rázta meg, de más régiókban is érezni lehetett. „Nagyon féltem, minden remegett. Sokan kimenekültek, és még mindig az utcán vannak. A feleségem Lascariban van, Palermo közelében, és ő is érezte”- mondta a Ragusa melletti Comisóban élő Stefano Sucato. A földrengést Máltán is érezni lehetett.

Eközben az Etna is kitört, bár hetek óta „forrongott” a vulkán, december 22-én hajnalban, 24 órával az előző aktivitása után újabb kitörés zajlott az Etnán, a lávafolyás nagyjából egy órán át tartott. Az Etna Európa legnagyobb és legaktívabb vulkánja.