December elején az argentin parlament alsóháza 131 igen és 117 nem szavazattal elfogadta az abortusz legalizálását. December 30-án a felsőházban, azaz a szenátusban is nyertek az igenek.

Az abortusz engedélyezésének témája a világban mindenhol egy kényes kérdés. A latin-amerikai országokban ez különösen megosztó. Ennek alapvető oka a keresztény hagyományok és az egyház mély beágyazottsága. Több országban, például Nicaraguában, a Dominikai Köztársaságban és El Salvadorban is teljes tilalom van életben a terhességmegszakítással kapcsolatban. A legtöbb országban csak különleges körülmények között végeznek ilyesfajta beavatkozást az orvosok.

Argentínában az abortuszról szóló törvény vitájának ez a második fordulója volt. Két évvel korábban a szenátus nem szavazta meg az enyhítést. Most azonban 38 igen, 29 nem és egy tartozódó szavazattal, egy maratoni hosszúságú vita után változtatott a felsőház korábbi döntésén. Alberto Fernández, argentin elnök által kezdeményezett törvény szerint a tehesség 14. hetéig végezhető terhesség megszakítás.

Az abortusz kapcsán két tábor közötti vitáról beszélhetünk. Egyik oldalon állnak a pro-life, vagyis az életpártiak vannak. A másik oldalon a pro-choice, vagyis a szabad döntés mellett érvelők vannak.

A pro-choice aktivisták szerint minden nőnek joga van ahhoz, hogy eldöntse mit szeretne tenni a saját testével. Ebbe a terhesség megszakítás is beletartozik. A pro-life tábor tagjai szerint viszont a magzatot az első pillanattól kezdve embernek kell tekinteni. Így az abortuszt lényegében gyilkosságnak tekintik. Ez a két álláspont a vita két szélsőséges pólusát képviseli. Egyik oldalon teljes legalizáció a másik oldalon a teljes tilalom elérése a cél.

A jelenlegi argentin helyzetben az abortusz legalizációját támogatók úgy gondolták, hogy erre azért van szükség, mert a korábbi tilalommal szemben rengeteg nő esett át abortuszon az elmúlt években. A tilalom miatt ezek a nők nem mehettek valódi kórházakban, csak kétes körülmények berendezett feketén működő “kórházakban” végeztek abortuszt. Ennek következtében csak 2016-ban 40 ezer nő került kórházba, 2010 és 2018 között pedig legalább 65-en vesztették emiatt életüket.

A terhesség megszakítás kérdése egy nagyon összetett és nehéz kérdés, amivel kapcsolatban nagyon nehéz jó döntést hozni.