Az év első napjaiban a magyar hírportálok futótűzként adták tovább az információt a magyar orvosprofesszor kitüntetéséről. Amelyhez mi is tiszta szívből gratulálunk, és csak reménykedünk benne, hogy itthon is hasonló elismerésben részesülnek majd a hazai egészségügy frontján teljesítő orvosaink, akik a vírus mellett az angliainál sokkal rosszabb körülmények között végzik mindennap áldozatos munkájukat.

Még az elmúlt év végén ismertették azoknak a névsorát, akiket 2021 beköszöntével II. Erzsébet királynő az angol lovagrendek tagjaivá emelt. A rendkívül rangos kitüntetésben részesülők az érdemeik elismeréseképpen szerezhették meg napjaink egyik legrangosabb címét. Nagyszerű hír, hogy a hosszú, négy teljes oldalt betöltő listán magyar név is szerepelt.

Dr. Szakmány Tamás, Walesben élő orvosprofesszor az elmúlt napokban a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

Dr. Szakmány Tamás Pécsett végezte az orvosi egyetemet, ő az a magyar orvos, akit II. Erzsébet angol királynő megtisztelt azzal, hogy a brit Birodalmi Rend tagjai közé emelt. A Walesben élő magyar orvosprofesszor az érdi Vörösmarty Gimnáziumban érettségizett, és ezután a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Karán szerzett aneszteziológia szakirányon doktori diplomát.

Tapasztalatszerzés céljából indult el dr. Szakmány Tamás 2004-ben Angliába. Liverpoolban dolgozott, mikor a hazai nehézségekről értesülve úgy döntött, marad. A Walesben található Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegébe 2015-ben került. Az ott eltöltött évek során a részleg orvosából,  a részleg vezetőjévé küzdötte fel magát. Szaktudásának elismeréseképpen a Cardiffi Egyetem meghívta az univerzitás professzorának.

Ilyen előzmények után nem meglepő tehát, hogy a koronavírus-járvány kirobbanását követően dr. Szakmány professzort kinevezték a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátorává.  Koordinátorként, és orvosként végzett hatékony munkájának ismeréseként jutott el odáig, hogy II. Erzsébet királynő, az angol egészségügyben végzett érdemei figyelembe vételével a Birodalmi Rend tagjává tette.

Forrás: infostart.hu, metropool.hu, 444.hu, indirekt.hu

Fotó: wikimedia.org