Holnap hétfő, 2021 első munkanapja. Eddig még nincs érdemi döntés vagy közeledés a munkaadói képviseletek és a szakszervezetek között a minimálbér, és a garantált bérminimum 2021 évi kérdésében.

Mivel 2020 év végére nem sikerült a tárgyaló feleknek eljutniuk a minimálbér egyezségig, így 2021. január elején folytatódhatnak a további tárgyalások.

„A járványhelyzet okozta bizonytalanságok miatt nem jutottak még közös nevezőre a munkaadók és munkavállalók a minimálbér és a garantált bérminimum 2021-es emeléséről” – erről adott ki közleményt az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az egyeztetések januárban folytatódnak a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) – tették hozzá a minisztérium képviselői.

A VKF ahol három oldal – a kormány, a munkavállalók és a munkáltatók – képviselői, szervezői fórumok keretében konzultálnak olyan kérdésekben, mint például a vállalatokat terhelő adók, járulékok, bérek. Javaslatokat vitatnak meg többek közt a a munkavállalók bérezését érintő kérdésekben. Előkészítik a munkajogi szabályozásokat. megállapodásokat készítenek elő olyan kiegészítő járulékok kérdésében, mint a nyugdíj, a GYES. A testületi üléseket, amelyek zártak, a VKF Monitoring Bizottsága készíti elő, melynek vezetője a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Tagjai: az adóügyekért felelős helyettes államtitkár, a költségvetésért felelős helyettes államtitkár, továbbá a szakszervezeti és munkaadói szervezetek egy-egy képviselője, és a meghívott szakértők.

A Munka Törvénykönyvének előírásai szerint a minimálbérről és a garantált bérminimumról, illetve annak összegéről legkésőbb az év végéig kellett volna megállapodniuk a tárgyaló feleknek. A kormány szilveszterkor kiadott rendelete azonban lehetővé tette, hogy a sikertelenül lezajlott tárgyalásokat januárban folytathassák a munkaadók és a munkavállalók képviselői. A rendelet megalkotásakor a kormány azt a helyzetet használta ki, hogy a „járvánnyal összefüggő veszélyhelyzetben” joga van a korábbi törvényektől eltérni.

A tárgyalásokon résztvevő szakszervezetek, és a munkáltatók képviselői utoljára  2020. december 30-án ültek össze. A dolgozók érdekeit képviselő szakszervezetek már az 5 százalékos emelés mellett is kikötöttek volna, de az általuk javasolt kompromisszumos megoldásra a munkaadók nemet intettek. Meglátásuk szerint a jelenlegi válságban nem szabad, és nem is lehet  3,1 százalékos béremelésnél magasabb megegyezésbe belemenni.

Nehéz lesz a szemben álló felek elképzeléseit közös nevezőre hozni, mert a szakszervezeti oldal első fordulóban 7,5 százalékos béremelést tartott elfogadhatónak. A munkaadók 3 százalék körüli összege ettől nagyon messze esik.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke egyik lehetséges megoldásként a munkaerőpiaci járulék eltörlését javasolja. Meglátása szerint a „járulék eltörlése a nettó bérek azonnali növekedését eredményezné, ráadásul az összes munkavállaló nyerne a lépéssel, nem csak a minimálbéren foglalkoztatottak”

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, hogy amennyiben az általuk javasoltnál jóval kevesebb béremelési javaslattal kell számolniuk, nos ennek esetén csakis a kétlépcsős bérrendezést tartja elfogadhatónak 2021-re vonatkozóan.

A tárgyaló felek egy kérdésben mindenképpen  szót értettek, ez pedig nem más, mint hogy januárban tovább dolgoznak a 2021-es munkavállalói bérek megoldásának érdekében.

Forrás: penzcentrum.hu, hvg.hu, napi.hu, munkastanacsok.hu,