Orbán Viktor ugyan kijelentette, hogy a második hullámot megnyertük, és a harmadikra kell készülnünk, elnézve a számokat és a trendeket ez nem teljesen van így. Persze relatív, hogy mit tekintünk győzelemnek, de jelenleg lakosságarányosan nézve az elhunytakat, Magyarország a 16. helyen áll a világban, 1057 halottal, 1 millió főre nézve. Csupán tizenöt olyan ország van, a 198-ból ahol arányaiban ennél is többen elhunytak, köztük három törpeállam. Ellenben az elvégzett tesztek számában igen rosszul állunk: lakosságarányosan csak a 67. helyet foglaljuk el a listán, olyan országok is többet teszteltek nálunk (lakosságarányosan, természetesen), mint Libanon, Bhutan, vagy Grúzia. Ráadásul látva a trendeket, nem nagy kockázat kijelenteni, hogy pár nap múlva még rosszabbul fogunk állni. Ugyanis itthon továbbra is tombol a járvány, naponta százak vesztik életüket, eközben az oltási terv minimum hiányos, és ha így haladunk 2021 végére sem kapja meg a lakosság többsége a Covid elleni vakcinát.

Nálunk 10,198 ember hunyt el, de jelenleg is közel 400 magyar állampolgár állapota kritikus, és újabb kétezer embernél mutatták ki a fertőzést. Nem úgy tűnik, hogy csillapodni fog a járvány.

A KSH adatain is látszik mindez: decemberben 40 százalékkal több magyar hunyt el, mint egy évvel korábban, de ami még aggasztóbb: van közel 3000 többlet halálozás az adatokban, az előző évhez képest, akik nem szerepelnek a Covid elhunytak között. Szeptember eleje (36. hét) és december 13-a között ez a többlethalálozás 9422 fő. Ugyanebben az időszakban (36-50. hét) az operatív törzs hivatalos adatai szerint 6515-en hunytak el koronavírusban. A különbség 2907 fő.

Szinte biztosra vehető, hogy ez a többlet szám a koronavírushoz köthető, más racionális magyarázat egészen egyszerűen nincs. Így a fenti pocsék statisztika még rosszabb képet festene, globálisan még rosszabb helyre kerülne Magyarország.

Ha hozzávesszük, hogy nem csak a halottak száma magas, hanem a gazdasági visszaesés is jelentős, akkor jogosan merül fel a kérdés: tényleg mi nyertük ezt a csatát?