A pecs.gov.hu oldalon található, vészhelyzeti határozat szerint 2020 végén a városvezetés mintegy 25 millió forintot osztott el pécsi sportegyesületek között. Korábban, még nyáron számoltunk be a hírről, hogy a városvezetés elköltött 70 milliót sportra, akkor tizennégy városi sportegyesület kapott összesen 57 millió forintot. Ezúttal úgy értesültünk, hogy 25 millió forinttal fog támogatni a városvezetés nyolc pécsi sportegyesületet.

Ráadásul nagyjából ugyanaz a kör kap támogatást, akik nyáron is kaptak.

Például az RM Service Kft. ahogy nyáron, úgy ezúttal is 5 millió forintos jutalomban részesül. A Ranga Motorsport előző évi nettó árbevétele 46,600,000 forint volt, a cégnek egyetlen tulajdonosa Ranga László rallyversenyző. A legnagyobb támogatást a PVSK férfi kosárlabda csapata kapja, a hozzájuk tartozó PVSK Marketing Kft. 10 millió forintban részesül, emlékeztetőül, ők nyáron egyszer már kaptak 7 millió forintot a pécsiektől. Ezúttal is szerencséje volt a Pécsi Fordan Sportegyesületnek, akik a nyári 1,75 milliós támogatás után, most 2 millió forintot kapnak. A PSN vízilabda szakosztálya 4, a Pécsi Kajak-Kenu Club pedig 1 millió forint támogatásban részesül. Ők nyáron 3 milliót kaptak. A PVSK 1,5 milliót, a Pécsi DOZSO SE 1 milliót, a PVSK atlétika szakosztálya pedig fél millió forintot fog kapni/kapott.

Ezt látva, és a nyári támogatásokat is figyelembe véve, egyrészt a pécsi emberek megnyugodhatnak: ha egy rally pilótát képes a városvezetés egy év alatt 10 millió forinttal kitömni, vagy több milliós támogatást nyújtani az állam által is szépen protezsált PVSK-nak, akkor a város költségvetésének nagyon stabil lábakon kell állnia. Hiszen hiába nagyon fontos a sport, nagyon sokan szeretjük, űzni, nézni, de a pandémia évében ahol van nagyjából 95 millió forintnyi plusz támogatás a sportcsapatok, sportvállalkozások irányába, ott egészen biztosan kell, hogy legyen pénz szociális ellátórendszerekre, infrastruktúrafejlesztésekre, város üzemeltetésére is. Talán még az iparűzési adó bevételének kiesése sem okoz akkora bajt, ha egyetlen személy kaphat 10 milliós városházi támogatást, pár hónapon belül?

A határozat egyébként december tizenhatodikán keletkezett, ekkor már Nyőrégi Lajos volt a sportért felelős alpolgármester. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a döntést Péterffy Attila egyszemélyben hozta meg, netán ezúttal is segítségére volt Fogarasi Gábor a Népjóléti- és Sportbizottság elnöke, netán a frissen kinevezett alpolgármester, esetleg Török Ottó polgármesteri biztos illetve arról sincsenek információink, hogy

– mi alapján lettek kiválasztva a sportegyesületek

– milyen keretből kapják a támogatást

– mire költhetik azt

– a városvezetés milyen befektetés arányos megtérülést vár az invesztálástól

– miért szinte csak ugyanazok az egyesületek kaptak támogatást, akik nyáron is

– A 46 milliós árbevétellel rendelkező RM Service Kft. miért kapott kétszer is öt millió forintot a pécsi adófizetők pénzéből

– a milliárdos állami támogatásokkal kitömött PVSK miért kapott kétszer is több millió forintot a városvezetéstől?

Ám ezeket a kérdéseket e-mailben feltettük Péterffy Attilának, és Fogarasi Gábornak is. Reméljük, hogy mielőbb válaszolnak rájuk, természetesen amint ez megtörténik, cikkünket frissíteni fogjuk.