Január 6-a után, követve az évszázados hagyományokat, a családok lebontják a karácsonyfát. Jártunkban, keltünkben megtapasztalhatjuk, hogy a Vízkereszt közeledtével egyre több lecsupaszított fenyőfa éktelenkedik a járdákon, a kukák mellett.

Szerencsére egyre nagyobb hangsúlyt kap a kidobott karácsonyfák környezetbarát, újrahasznosítása. Többségükben a hulladékkezelő kazánjában végzik, és a csodás ünneplés után meleget szolgáltatnak több lakás számára is.

Mohácson viszont mindez egészen másként szokott történni. No, de a koronavírus ezt is megváltoztatta. A Duna parti városban ugyanis már évtizedek óta a busójáráson, a főtéren, és a Kóló téren épített máglyáknak képezte az alapját a sok funkcióját vesztett karácsonyfa.

2021-ben sajnos elmarad a mohácsi busójárás, a téltemetéssel. Tehát más hasznosítási módot kellett keresni a város kidobott fenyőinek. Az idén a télűzés helyett a mohácsi karácsonyfák is a melegedést szolgálják, mert a hőszolgáltató kazánjaiban végzik be küldetésüket.

A mohacsiujsag.hu a mai hírében beszámolt arról, hogy a MVR Nonprofit Kft. munkatársai az idei évben is összegyűjtik a kidobott karácsonyfákat, de a megszokottól eltérően idén a fenyőfákat a kft telephelyén bedepózzák, majd darálásra elszállítják.

A darabolás után keletkező faaprítékot zöld hőenergia formájában a Bioenergy-Duna üzemében hasznosítják. Tehát az egykor szebb napokat látott mohácsi fenyőket is kazánban égetik el 2021-ben. Megnyugtató, hogy a sajnálatos módon elmaradt látványos téltemető szórakozás, ami az eddigi legötletesebb és legjobb hasznosítása volt a lecsupaszított fáknak, szóval helyette új funkciót kapva, elmúlásukkal legalább több mint kétezer mohácsi otthon melegéhez járulhatnak hozzá.

Forrás: mohacsiujsag.hu

Fotó: pixabay