Ha tetszik, ha nem, lassan megérkeznek a tartós fagyok. A hideg nem csak az emberek szervezetét teszi próbára, hanem az állatokét is, sőt, a minket körülvevő tárgyakban is kárt tehet. Az Ökopolisz Alapítvány szedett össze néhány tippet, amely segíthet, hogy minél kevesebbe kerüljenek a következő hónapok.

1. A lakás nyílászáróinak ellenőrzése – még a legmodernebb ablakok és ajtók szegleteiben is előfordulhatnak rések. A szigetelést minden esetben érdemes ellenőrizni, és nem csak az ablak és az ablakkeret találkozásánál, hanem az ablakkeret és a fal találkozásánál is. Ez utóbbi helyen található hézagok takaróléccel vagy sziloplasttal eltüntethetők és így akár több ezer forintot is megspórolhatunk a fűtésszámlán. Sokat spórolhatunk a fűtésköltségen akkor is, ha a redőnyöket már sötétedéskor lehúzzuk, vagy azokban a helyiségekben, amelyeket nem használunk, fel sem húzzuk egész nap. A redőny is egy plusz réteg a szigetelés szempontjából.

white wooden framed glass window

2. Csak egy helyiség fűtése – még az idősek emlékezhetnek rá, hogy régen szokás volt télen csak egy, legfeljebb két szobát használni és fűteni. Ha jók a nyílászárók, és szigetelt a ház is, nem okozhat gondot, ha mindig csak azt a helyiséget fűtjük, ahol éppen tartózkodunk. Vagy csak a két szélső helyiségben kapcsoljuk fel a konvektorokat, radiátorokat, és az átmelegedő falak, valamint a lakásban áramló levegő a köztes helyiségeket is átmelegíti majd. Érdemes szem előtt tartani, hogy ha egyetlen fokkal tekerjük feljebb a fűtést az otthonunkban, akkor egy év alatt 350 kilogramm szén-dioxiddal juttatunk többet a légkörbe.

3. Vízvezetékek, ereszcsatornák kezelése – A fák leveleiket egészen kora télig hullatják, sőt ilyenkor leesnek róluk kisebb ágak, gallyak is, amelyek az ereszbe kerülve komoly problémát okozhatnak. Ezért is fontos az ereszek ismételt tisztítása december közepén, mert egy eltömődött csatorna, miután megáll benne a víz, amely a hidegebb napokon megfagyhat, könnyen szétrepesztheti a csöveket. A szétfagyás veszélye nemcsak az eldugult ereszcsatornákat fenyegeti, hanem a házon kívül futó vízvezetékeket is. Ezek víztelenítése és szigetelése, letakarása a legjobb megoldás.

4. Kisállatok téli ellátása  – az udvarban vagy kertben tartott kutyáknak és macskáknak – bár többségük téli bundát növeszt – biztosítsunk szélvédett, zárt, esetenként fűthető fekhelyet. De a legjobb, ha beengedjük őket legalább a szélfogó helyiségbe vagy az előszobába éjszakára. Bundájukat ne ritkítsuk és gondoskodjunk számukra energiadús élelemről.

5. Madarakról való gondoskodás – ha egy etetőhöz szoktattuk a madarakat, akkor azt az etetőt egész télen, két-három naponta ellenőriznünk kell, hogy van-e még benne megfelelő mennyiségű eledel. A folytonosság fontos, mert a madaraknak nincs zsírtartalékuk. Napról napra élnek és a hideg éjszakák átvészeléséhez szükséges energiát a nappal talált eleségből nyerik. Ezért, ha valaki egy etetőre szoktatta, majd cserben hagyta őket, akkor csak várják és várják, hogy élelem kerüljön a szokott helyre, így sokszor már nincs idejük új táplálékforrást találni estig, így az éjszakai hidegben elpusztulhatnak.

6. Falevelek hasznosítása a komposztban – a legnagyobb hiba kidobni a lehullott faleveleket. Azon kívül, hogy egy kupacba gereblyézve a sündisznóknak téli menedékként szolgálhat, a kertben is nagy hasznát vehetjük. Komposztba forgatva értékes barna szerves anyagok távoznak belőle, ezzel is gazdagítva a komposztot. Felaprítva mulcsot is készíthetünk belőle, ami 5-7 centiméteres vastagságban szétterítve természetes gyomirtóvá válik a kertben, megtartja a talajban a nedvességet és gátolja a gyommagvak csírázását. Arra ügyeljünk csak, hogy ne érintkezzen közvetlenül az ültetett növények tövével.

7. Kevesebb víz felhasználása – nem is gondolnánk, hogy a vécétartályba elhelyezett 1 literes, vízzel töltött és lezárt palack mennyi vizet megtakarít nekünk évente. Több ezer forintot is spórolhat, aki így jár el. Ha gyümölcsöket tálban mossuk, akkor a víz még felhasználható növények öntözésére is. A víztakarékos csaptelepek egyszeri befektetés után szintén – éves szinten – több ezer forintot takarítanak meg nekünk.

8. Természetes, növényi tisztítószerek – a járvány kapcsán előtérbe kerültek a klór alapú tisztítószerek. Sokan ezekkel hetente többször végigfertőtlenítik a lakást. Pedig a mosdó, a kád, a vécé és a mosogató tisztántartása környezetbarát anyagok, mint például a szódabikarbóna, a citromlé vagy az ecet felhasználásával is történhet. Ezáltal is csökkentve a vizek szennyezését.

9. Gyümölcsök újrahasznosítása – ki ne esett volna abba a hibába, hogy akciós áron több gyümölcsöt vásárolt, mint amennyit el tudott fogyasztani még az áru romlása előtt. Ha úgy látjuk, hogy több almát vettünk a kelleténél, a feleslegből készíthetünk chutney-t, kompótot vagy befőttet, ezzel is új lehetőséget adva a gyümölcs felhasználásának.

10. Étel a rászorulóknak – ami az egyik embernek felesleg, a másiknak kincs. Az emberek túlfogyasztása példátlan az utóbbi években, miközben egyre több a nélkülöző, napról napra élő ember. Róluk gondoskodhatunk, ha a még felhasználható élelmiszereket eljuttatjuk hozzájuk. Erre szolgálnak például az úgynevezett ételdobozok, amibe bepakolva a pékárut, konzerveket, tartós élelmiszert, olyan embereket érhetünk el, akiknek valóban az életben maradást jelentik ezek a termékek.