Linzben, Felső-Ausztria központjának belvárosában egy vendéglátós fogta magát, és a lockdown ellenére hétfő délután 16 órakor kinyitotta a kávézóját, így tiltakozva az osztrák kormány járványügyi intézkedései ellen. – írja az azonnali.hu

Osztrák lapértesülések szerint a hely alig fél órát volt nyitva, előbb az önkormányzat pribékjei, majd a rendőrök érkeztek meg, akik azonnal bezáratták a helyet, a bent tartózkodókat pedig felszólították a távozásra.

„Anyaként rákényszerülök arra, hogy megkerüljem a szabályozást: nem tudom már ellátni a gyerekemet!” – állt a kávézó előtti táblán.

Az 51 éves nő elmondta, hogy másfél éve üzemelteti a helyet, tavasszal és ősszel is zárva volt, és bár az osztrák kormány fizet kompenzációt, ám az nem elég arra, hogy eltartsa a családját. A kávézóban egyébként a vendégek viseltek maszkot és a távolságot is tartották. A nőre több, mint 10 millió forintos (30 ezer eurós!) bírság vár, a vendégek pedig nagyjából fél millió forintnak megfelelő eurós büntetésre számíthatnak.

A vendéglátós erre a büntetésre úgy reagált:

nekem már úgyis tökmindegy volt, ezért is nyitottam ki. Azt azonban nem gondoltam volna, hogy ekkora figyelmet kap az ügye a médiában.