Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a mai kormányinfón jelentette be, hogy az első, akár egymillió adagos szállítmány a kínai Sinopharm oltóanyagával már csak a magyar gyógyszerészeti intézet engedélyére (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) vár. 

A kormány ezt a döntését azzal indokolja, hogy szerintük az Európai Uniós oltóanyag szállítás lassú.

„Eddig összesen 19,7 millió oltóanyagot kötöttünk le 5 gyártócégnél, de az Európai Uniós oltóanyagszállítási gyakorlata lassú, az unión kívüli országokban korábban indult az oltás és jóval több embert oltottak be. Az EU-ból 129 ezer ember beoltására elég vakcina érkezett hazánkba, 96 ezer embert oltottunk be eddig. A heti beérkező vakcinamennyiség 100 ezer alatt van, miközben legalább 3 millió embert kellene beoltanunk – a 60 év felettieket, illetve a súlyos krónikus betegségben szenvedőket –, ami ezzel az ütemezéssel 30 hétig elhúzódna” – áll a kormany.hu oldalán.

Az állami tulajdonú Sinopharm 2 vakcinát is fejleszt, és bár nem derült ki Gulyás Gergely szavaiból, hogy Magyarországra várhatóan melyik típus érkezik, minden valószínűséggel a BBIBP-CorV névre keresztelt oltóanyagra számíthatunk.

A BBIBP-CorV vakcinát 2020 januárjában fejlesztették ki, vagyis az elölt (inaktivált) kórokozóat a szervezetbe juttatva készteti az immunrendszert az antitestek termelésére.

Az oltóanyag túl van a klinikai tesztek harmadik fázisán is, a december 30-ai hivatalos kínai közlemény szerint az oltóanyag 79 százalékban hatékony. A hatóságok egyelőre nem tárták a nyilvánosság elé a harmadik tesztfázis dokumentációját, így nem tudni azt sem, hogy milyen mellékhatások jelentkeztek a vakcina beadása után.