Az Europol kedden bejelentette, hogy leállították a DarkMarket-et, a világ legnagyobb tiltott árucikkekkel foglalkozó online piacát egy nemzetközi művelet részeként Németország, Ausztrália, Dánia, Ukrajna, az Egyesült Királyság Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA) és az egyesült államokbeli Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bevonásával. Az Europol szakszerű operatív elemzéssel támogatta a weboldal visszavonását és koordinálta az érintett országok határokon átívelő együttműködését. A műveletben részt vett az FBI, a DEA kábítószerellenes szerv és az IRS adóhatósága is.

A DarkMarket csaknem 500 000 felhasználóval rendelkezett és több, mint 2 400 eladóval a bezárás idején. Több mint 320 000 tranzakciót bonyolítottak le a weboldalon keresztül és több mint 4 650 bitcoin és 12 800 monero került átutalásra. Ami jelenlegi árfolyamon számítva több mint 140 millió euró összegnek felel meg, ami magyar valutába átváltva több mint 50 milliárd forint.

Az illegális piacon főleg kábítószerekkel kereskedtek, hamis pénzeket, ellopott vagy hamis hitelkártyaadatokat árultak, valamint névtelen SIM-kártyákat és rosszindulatú programokat értékesítettek.

Ezenkívül hónapok óta tartó hírszerzési művelet eredményeként a hétvégén a német-dán határ közelében letartóztattak egy 24 éves ausztrál állampolgárt, aki állítólag a DarkMarket mögött van. A The Guardian információi szerint a fő gyanúsítottat bíró elé vitték, de nem volt hajlandó megszólalni. Jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Nagyjából 20 szervert foglaltak le, amelyeket Moldovában és Ukrajnában használt az őrizetbevett. A nyomozók arra számítanak, hogy az ott mentett adatokat további résztvevők felderítésére használhatják. Úgy, mint a piac moderátorai, eladói és vásárlói ellen.

A DarkMarket a délnyugat-németországi volt NATO-bunkerben található CyberBunker webtárhelyszolgáltatással kapcsolatos alapos vizsgálat során derült fény, amely korábban a The Pirate Bay és a WikiLeaks web hosztjaként is szolgált.

Az elmúlt hónapokban fokozott nyomással kellett szembenézniük a nemzetközi bűnüldöző szerveknek. Az EU kábítószer-ügynöksége szeptemberben riadót adott ki, hiszen a világjárvány csak hozzájárult ahhoz, hogy a felhasználók és az eladók még inkább az internetet használják az ellátáshoz.

Míg az utcai kereskedelmet korlátozások befolyásolták a világjárvány idején, a fogyasztók és a kereskedők az online „darknet” piacok, a közösségi média és a házhoz szállítás felé fordultak.